MFA Oelbroeck.
MFA Oelbroeck. Foto: Kees de Bruijn
ingezonden brief

Stuurgroep MFA Oelbroeck

Ingezonden 297 keer gelezen

"In 2017 heeft de stuurgroep een visie en missie neergelegd voor een toekomstbestendig MFA Oelbroeck met een zelfstandig MFA bestuur. Wil het totale complex met de maatschappelijke ontwikkelingen meegaan en toekomstbestendig zijn, dan moet de gegroeide samenwerking ook een ruimtelijke vertaling krijgen met aanpassingen aan het gebouw. Het oudste deel van het MFA is in 2000 opgeleverd en aan een opknapbeurt toe. Het later gebouwde deel van het MFA is niet in een goede samenhang met het andere gebouw gerealiseerd. Door een ander gebruik en indeling van de ruimten neemt de kwaliteit van het complex toe.

Op 24 oktober 2017 heeft het college het vertrouwen in de plannen uitgesproken. Met het besluit van de gemeenteraad om 'vooralsnog' een bedrag van 500.000 euro beschikbaar te stellen, is de stuurgroep begonnen met het uitwerken van de plannen. Het bouwteam kreeg ondersteuning van de gemeente. Als gevolg van de economische ontwikkelingen waren de bouwkosten flink gestegen. Verder bleek tijdens de uitwerking van de plannen door het bouwteam dat de problemen van het gebouw veel complexer waren, dan ingeschat. Om een goed beeld te krijgen is in opdracht van en op kosten van de gemeente een achttal externe adviseurs ingeschakeld. Het in september 2018 ingediende plan kwam mede hierdoor uit op een investering van 2.500.000 euro en is opgebouwd uit de elementen verbouwing, inrichting, verplaatsen, inrichting bibliotheek en een grote post achterstallig onderhoud. De stichting i.o. wilde zelf een inspanningsverplichting aangaan voor 200.000 euro en voor het resterende bedrag van 2.300.000 euro wilde de stuurgroep met het college van B en W in gesprek gaan. Een schatting heeft opgeleverd dat er voor een volledige verduurzaming van het totale complex een investering is gemoeid van 900.000 euro. De stuurgroep heeft daar geen acties op ondernomen. Dat hoort bij de gemeente als eigenaar van Oelbroeck.

Tot ontsteltenis van de stuurgroep is het nooit tot een discussie met het college van B en W en met de gemeenteraad gekomen. Ondanks het schriftelijke verzoek en telefonische verzoeken bleef een afspraak achterwege. Bij toeval kwam de stuurgroep er achter dat het college van B en W de gemeenteraad op 4 december heeft geadviseerd het plan af te wijzen. Het document 'Toekomstbestendig MFA Oelbroeck', dat op volledige draagkracht van bijna alle gebruikers kan steunen, is hiermee zonder enige discussie aan de kant geschoven. Gezien het feit dat het gemeentebestuur zelfs niet bereid is om kennis te nemen van het plan en de onderliggende argumenten en een halsstarrigheid blijft uitstralen als tot nu toe het geval is, resteert de stuurgroep MFA niets anders dan haar werkzaamheden met onmiddellijke ingang te beëindigen. Hopelijk dat er mensen opstaan die wel in de gaten hebben, dat met een wegkwijnend Oelbroeck, de leefbaarheid van Sint Anthonis nog verder op de tocht komt te staan. Zeker met het oog op de herindeling."

Stuurgroep MFA Oelbroeck

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant