Gemeentehuis Grave. (Archieffoto)
Gemeentehuis Grave. (Archieffoto)

Forse kritiek op Omgevingsdienst vanuit Grave

Politiek 536 keer gelezen

GRAVE | Het venijn zat in de staart tijdens de vergadering van de Commissie Ruimte van de gemeenteraad van Grave op dinsdag 29 januari. De Omgevingsdienst Brabant Noordoost (dragen zorg voor schone en veilige leefomgeving; red) was de aanleiding. Heemskerk (LPG) zette de zaak meteen op scherp.

Door: Annelies Graafsma 

Het beeld dat hij schetste van de omgevingsdienst was haarscherp. Het is een organisatie die veel te weinig naar de eigen kosten kijkt. Een klein vergelijkend tarievenonderzoek maakt alles duidelijk. Geen gemeentelijke omgevingsdienst is duurder per hoofd van de bevolking dan de ODBN. Heemskerk: "Het lijkt een automatisme, om kostendekkend te werken, jaar in jaar uit naar hetzelfde middel te grijpen: het verhogen van de gemeentelijke bijdragen." Het bestuur zou de opdracht moeten krijgen de exploitatie zo aan te passen dat die 10 procent goedkoper wordt en daarmee in lijn komt met omgevingsdiensten elders in Nederland. Bijval krijgt hij van Van Megen (CDA), Kamps (VPGrave) en Hendriks (Keerpunt). Van Megen: "Veel gemeenten hebben voor de ODBN al een rode kaart getrokken." Hij wijst erop dat de gemeente Boekel zelfs onderzoekt of er mogelijkheden zijn uit het samenwerkingsverband van de ODBN te treden. Van Megen verwijt de directie van de Omgevingsdienst het ontbreken van politiek bestuurlijke voelsprieten.

Wethouder Peters lijkt niet ongelukkig met het signaal van de Graafse gemeenteraad. Hij raadt aan om het niet te zoeken in een zienswijze op het beleidsplan en de begroting. Peters adviseert om hem met een motie op pad te sturen die hij dan, bij voorkeur samen met andere gemeenten, in het bestuur van de ODBN aan de orde kan stellen. Negentien gemeenten en de Provincie Noord-Brabant zijn klant van ODBN.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant