De jongeren worden groots onthaald tijdens het Beroepenfeest. (foto: On Stage)
De jongeren worden groots onthaald tijdens het Beroepenfeest. (foto: On Stage)

'Denken over je toekomst mag een feest zijn'

Onderwijs 313 keer gelezen

LAND VAN CUIJK/MAASDUINEN | De regio Land van Cuijk en Maasduinen heeft een primeur. Voor het eerst wordt er On Stage gehouden. Een project voor vmbo-leerlingen waar ze leren een duurzaam en lokaal ondernemersnetwerk op te bouwen voor de toekomst. Op 16 mei ontmoeten de jongeren en ondernemers hiervoor elkaar tijdens het Beroepenfeest. Een feestelijke happening waar plezier en netwerken voorop staat.

Merletcollege, Elzendaalcollege en Metameer hebben de krachten gebundeld en het project naar de regio gehaald. Een schooljaar lang worden bijna 900 tweedejaars- en derdejaarsleerlingen van het vmbo wegwijs gemaakt in het maken van een beroepskeuze. Dat gebeurt onder het motto 'Alles mag je worden' vertelt projectleider Sandra Reuvers. "Want denken over je toekomst mag een feest zijn. De jongeren worden aan het denken gezet over hun toekomst en leren via verschillende activiteiten om een netwerk op te bouwen en deze te onderhouden."

Beroepenfeest
Op 16 mei komen de jongeren en zo'n 250 ondernemers samen in het Inspyrium in Cuijk tijdens het Beroepenfeest. En een feest is het! "De jongeren worden onder luid applaus onthaald op een rode loper. Ook is Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland, aanwezig om de deelnemers te ontvangen", zegt Sandra. "Tijdens het Beroepenfeest is er ruimte en tijd voor persoonlijke ontmoetingen. Het beroep staat centraal in de gesprekken. Als het klikt worden er visitekaartjes uitgewisseld en een afspraak gemaakt voor de Doe Dag." Op de Doe Dag op 6 juni brengen de leerlingen een bezoekje aan de beroepsbeoefenaren met wie ze een match hebben gemaakt. "Ze krijgen zo een goed beeld van wat het beroep precies inhoudt", licht Sandra toe. De matches leiden vaak tot langjarige contacten, stages en zelfs banen. "Op een Beroepenfeest elders in het land waar ik onlangs was, stond er een jongen namens een bedrijf met wie hij zelf vijf jaar eerder in contact was gekomen via het Beroepenfeest. Dat is mooi om te zien en daar gaat het om; we willen leerlingen een duurzaam netwerk geven van waaruit ze waardevolle contacten voor hun toekomst kunnen opdoen." Er is nog plek voor beroepsbeoefenaars op het Beroepenfeest. Alle beroepen zijn welkom. Een kleine greep uit de aangemelde beroepen; reclasseringsambtenaar, dakdekker, opticien, fotograaf en verkoopmedewerker. "Deelnemende bedrijven/beroepsbeoefenaars hoeven geen erkend leerbedrijf te zijn. Bovendien is deelname kosteloos", besluit Sandra.

Meer informatie en aanmelden als beroepsbeoefenaar of sponsor kan via www.landvancuijkmaasduinenonstage.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant