De stadgidsen en -dichter voor het stadhuis in Gennep. Vanaf links: Paul Martens, Piet Tunnesen, Ad Janssen en Willy Michels. (foto: Jos Gröniger)
De stadgidsen en -dichter voor het stadhuis in Gennep. Vanaf links: Paul Martens, Piet Tunnesen, Ad Janssen en Willy Michels. (foto: Jos Gröniger)

Gennepse stadsgidsen al vijftien jaar actief

Kunst en cultuur 1.214 keer gelezen

GENNEP | De Gennepse stadsgidsen bereiken dit jaar een mijlpaal. Het is vijftien jaar geleden dat er voor het eerst al wandelend verteld werd over de geschiedenis van de vestingstad. Naast de rondgang binnen de stadgrenzen hoort tegenwoordig een wandeling naar het Genneperhuis en een excursie naar het voormalig klooster Roepaan tot het pakket.

Door Jos Gröniger

Het was wijlen Piet Poelen die rond de eeuwwisseling met de stadswandelingen door Gennep begon. Later werden oud-bakker en VVV-bestuurslid Willy Michels en de weer naar Gennep teruggekeerde Paul Martens stadsgids. Onlangs sloot Ad Janssen aan als nieuwe stadsgids en is Gerard van Duuren stand-by. De stadsgidsen hanteren elk hun eigen stijl. "Iedereen heeft zijn eigen manier van vertellen", zegt Willy Michels. "Maar we lopen wel dezelfde route." Vast onderdeel in de stadswandeling is het bezoek aan stadsdichter Piet Tunnesen. Aan de rand van de kern van Gennep draagt hij een gedicht voor en serveert echtgenote Gonny een drankje. De stadswandeling voor Gennep brengt de groepen op allerlei plaatsen. De gegidste tocht is door de jaren meegegaan met de tijd. De kern van de Niersstad is de laatste jaren uitgebreid met een aantal nieuwe objecten. "In het centrum is het Jan Lindersplein met de fonteinen aangelegd, en de keramiekmuur heeft ook een eigen verhaal. En ook de Nierspromenade is onderdeel van de route geworden", vertelt Willy. Naast de stadswandelingen verzorgen de stadsgidsen uitstapjes buiten de stadsgrenzen. "Het is ook mogelijk een wandeling naar het Genneperhuis te maken. En bij het voormalige klooster Maria Roepaan in Ottersum verzorgen we rondleidingen. Met name mensen die er destijds verpleegster waren maken gebruik van deze mogelijkheid. Voor mij is zo'n excursie bijzonder omdat mijn moeder er vroeger werkte en een nicht van haar was er moeder-overste", zegt stadsgids Willy. Ook is er een arrangement met koffie en gebak vooraf en een afsluiting met borrel en hapje bij Hotel De Kroon.

Boeken 
Jaarlijks verzorgen de stadsgidsen 50 tot 60 wandelingen. Vriendenstellen, reünies, familie, verengingen en personeelsverenigingen laten zich door de gidsen rondleiden in Gennep. "We krijgen ook verzoeken uit Duitsland", zegt Willy. Groepen tot 25 personen betalen 25 euro voor de wandeling die anderhalf tot twee uur duurt. Voor de excursie bij Roepaan geldt een maximum van tien personen per groep. De bijdrage is 5 euro per deelnemer. Zie ook www.stadsgidsengennep.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant