Afbeelding
Foto: Martijn Schwillens

Cultuurbeleid Cuijk: facilitair oké, budgettair onvoldoende

Kunst en cultuur 324 keer gelezen

CUIJK | Cultuur is een van de speerpunten in het beleid van de gemeente Cuijk. Qua voorzieningen en verenigingsleven is Cuijk goed op weg. Budgettair loopt Cuijk echter (ver) achter op gemeentes van vergelijkbare omvang. "Zodoende dat we een nieuw cultuurbeleid gaan opstellen. Deze nota is wat ons betreft het vertrekpunt", aldus Cor Wijn.

Door Martijn Schwillens

Wijn is landelijk een veelgevraagd consulent en verantwoordelijk voor de cultuurvisie Cuijk 2020-2024. Tientallen verenigingen en instellingen lieten zich hierover donderdagavond bijpraten in de Schouwburg. "Uit deze opkomst blijkt dat cultuur leeft in Cuijk", benadrukt Wijn. De informatieavond was vooral een feest der herkenning voor Kuukse minse, met veel bekende gezichten. Maar elkaar kennen, betekent echter niet dat men elkaar weet te vinden, blijkt uit de visie. "Zodoende dat verbetering van de onderlinge samenwerking één van de zes speerpunten in het nieuwe beleid is. Dit is ook nodig om het verenigingsleven vitaal te houden (eveneens speerpunt, red.), nu ledenaantallen teruglopen door ontgroening en vergrijzing", weet Wijn.

Aandachtspunten
De wijze waarop het centrumgebied ingericht kan worden om toeristen langer vast te houden, de Schouwburg, doorontwikkeling van cultuureducatie en het inzetten van culturele activiteiten voor hulp- en zorgtrajecten zijn andere speerpunten uit de cultuurvisie. Het totale Cuijkse cultuurbudget bedraagt circa één miljoen euro. Daarvan gaat zo'n 650.000 euro naar de Schouwburg. "Dit theater is een parel, maar het moet beter benut worden", zegt Wijn. "Qua cultuurfaciliteiten is Cuijk vergelijkbaar met gemeenten tot 90.000 inwoners." Budgettair loopt Cuijk echter achter bij gemeenten van dezelfde omvang, zo is te lezen in het stuk waarmee wethouder Joost Hendriks (CDA) aan de slag kan. De uitdaging is groot, meent Wijn. "Want Cuijk kent weinig organisatiekracht en initiatiefnemers ondervinden weinig steun van de gemeente, die (hierdoor?) relatief weinig culturele evenementen heeft."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant