Archieffoto.
Archieffoto. Foto: Aileen van Tilburg
column koos

Veel nieuwbouw is knap balen voor de bouwsociëteit

Column 362 keer gelezen

Het Land van Cuijk en Gennep kent een Vastgoedsociëteit, een club van makelaars, projectontwikkelaars en vastgoedeigenaren. Na het horen van die naam is er weinig fantasie nodig om te kunnen beredeneren wat die mannen (vrouwen kennen ze niet) samen zitten te bekokstoven. Die willen bouwen, heel veel. Maar dat is nou net zo gek. Al met al hebben die mannen heel veel bouwgrond in hun bezit. Maar ze bouwen slechts mondjesmaat. Waarom niet, is mij een raadsel.

Toen een van hun voormannen j.l. vrijdag in het nieuwscafé van De Gelderlander was uitgenodigd om over de hartenwens van de bouwsociëteit te komen vertellen, is er enorm veel gelachen (laat dat maar over aan showman Hermans, kartrekker ook van Daags na de Tour), maar antwoord op de vraag waarom hij en zijn kompanen zo weinig bouwen, kwam er niet. Cuijk zoekt de nieuwbouw in de Heeswijkse Kampen. Ziet er indrukwekkend uit. Als je het mij vraagt doen ze het in Boxmeer nóg mooier: alle rotte plekken in het centrum bebouwen. Ik heb begrepen dat er in dat centrum nog een stuk of 15 bouwmogelijkheden zijn, al met al goed voor zo'n 500-600 woningen/appartementen. Dus die bouwjongens kunnen daar aardig aan hun trekken komen.

Nou is bij elke belangenclub of sociëteit het probleem dat de leden ervan een beetje overspannen hun eigen plannen te berde brengen. Zo ook de bouwsociëteit. Want hun grappenmaker Hermans beweert dat er als de sodemieter vier-, misschien wel vijfduizend woningen in het Land van Cuijk gebouwd moeten worden. Vierduizend woningen? Zullen we het houden op gemiddeld 2,5 persoon per huis? Dan moeten er dus heel snel 10.000 mensen bijkomen in ons Land van Cuijk en Gennep. Zoveel meer kindjes worden er niet gemaakt dan mensen die overlijden. Laat onszelf niks wijs maken. Zie de statistieken van de kleinere dorpen (alles wat niet Cuijk, Grave, Boxmeer of Gennep heet) en constateer dat de bevolkingsgroep onder de dertig ernstig achterblijft. Niet onze schuld, niemands schuld, dat heet autonome bevolkingsontwikkeling. Laat de leden van de bouwsociëteit aan hun eigen kinderen vragen waarom ze naar het westen zijn verhuisd.

Nee, er zouden wel eens mensen heel erg ongelukkig kunnen worden als er op korte termijn in onze regio vierduizend woningen zouden worden gebouwd. Omdat ze hun woningen dan aan de straatstenen niet meer kwijt kunnen. Wie dat zijn? De leden van de bouwsociëteit.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant