Afbeelding

'Het is belangrijk dat Land van Cuijk gehoord wordt in het provinciehuis'

Politiek 416 keer gelezen

BEERS | Marcel Thijssen is op plek 9 de hoogst genoteerde kandidaat uit het Land van Cuijk namens het CDA bij de Provinciale Statenverkiezingen. "Het is erg belangrijk dat deze regio goed vertegenwoordigd wordt in Den Bosch, want in allerlei opzichten is het Land van Cuijk nog teveel een witte vlek", vertelt Thijssen.

Thijssen is sinds vijf jaar raadslid in de gemeente Cuijk en zodoende bekend (en begaan) met de problematiek die in het Land van Cuijk speelt, maar ook de kansen die er liggen. "Er is een heleboel mogelijk, maar dan moet je als regio wel gehoord worden. In het Land van Cuijk is het CDA in elke gemeente goed vertegenwoordigd en met Erik Ronnes hebben we ook een prima pleitbezorger in de Tweede Kamer. In Den Bosch zijn we als regio helaas ondervertegenwoordigd. Op het gebied van mobiliteit, leefbaarheid, woningbouw en economie is deze regio een grote witte vlek. Ik wil de verbindende rol tussen de vijf gemeenten in het Land van Cuijk en het provinciebestuur oppakken."

Leefbaarheid en wonen
"Want er is veel werk aan de winkel", weet Thijssen. "Overal in het Land van Cuijk hebben we te maken met dezelfde problematiek: ontgroening, krimp en vergrijzing. Velp verschilt daarin niet van Stevensbeek. Wij willen CPO-subsidies herintroduceren voor ouderen en zorg dragen dat jongeren in de kleine kernen kunnen blijven wonen, zodat deze dorpen leefbaar blijven. Maar ook noodwoningen of 'tiny houses' om bijvoorbeeld aan de vraag van huurders te kunnen voldoen, zijn goede opties."

Mobiliteit en economie
Mobiliteit en economie zijn belangrijke aandachtspunten, zegt Thijssen. "Neem het doortrekken van de N264, wel of geen randweg om Sint Hubert, de problemen op de Maaslijn of de busverbinding Wijchen-Grave. Zonder stem in Den Bosch, praten we niet mee over mobiliteit en wordt het Land van Cuijk sneller vergeten. De provinciale weg tussen Cuijk en Grave wordt gerenoveerd. Waarom zou die weg niet kunnen dienen als pilot voor het plaatsen van zonnepanelen in het wegdek?"

'Gaat ergens over'
Omdat het Land van Cuijk is ondervertegenwoordigd in het provinciehuis, loopt de regio ook economische kansen mis, meent Thijssen. "We moeten op die kaart komen en blijven. Het Land van Cuijk heeft snelwegen, water, een spoorweg en een vliegveld in de buurt. We mogen gerust wat harder op de trommel slaan." De provincie Noord-Brabant heeft een begroting van één miljard euro. "Het gaat dus wel ergens over. Om grote investeringen en (Europese) subsidies ook naar het Land van Cuijk te laten gaan, moet je wel eerst aan tafel komen te zitten. Dat kan door op mij te stemmen."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant