Afbeelding

"Specialisten Waterschappen staan met de laarzen in de klei"

Verkiezingen 233 keer gelezen

Er moet adequaat opgetreden worden tegen chemisch afval dat gedumpt wordt in de buitengebieden, zegt "Water Natuurlijk" kandidaat Jacques van Geest uit Gassel. Hij is oud-bestuurder en voorzitter van de Heemkundekring in Gassel. Passie voor water, natuur en erfgoed heeft hij al jaren.

Door: Annelies Graafsma

Van Geest gaat voor 'gezond water' en voor aandacht voor natuurgebieden. Hij vertelt over de Verborgen Raamvallei (tussen Grave en Mill; red.); 'een mooi project' volgens Van Geest. Er is samenwerking tussen boeren, beheerders van erfgoed, natuurbeheerders en Waterschap AA en Maas en het heeft geleid tot een aanpak die nu al te zien is in het landschap. Waterberging en waterafvoer zijn voor de boeren van belang. De natuurverenigingen willen aandacht voor behoud van natuur en  recreatie. Erfgoed gaat ook over het landschap. Over deze onderwerpen te mogen meedenken is voor Van Geest de drijfveer om zich kandidaat te stellen voor het waterschap.

Van Geest benoemt de uitdagingen waarvoor de waterschappen staan. 'Steeds vaker lozen mensen hun medicijnen in het toilet, dat komt in de riolering terecht. En denk aan de regen, soms teveel en soms te weinig'. Drugsafval komt hij tegen in de bossen, tijdens de wandelingen met zijn hond. Water wordt door mensen vervuild en moet gezuiverd worden. Educatie over deze onderwerpen op scholen is, volgens Van Geest, meer dan  zinvol.

Van Geest: 'De medewerkers van de Waterschappen staan met de laarzen in de klei. Het zijn meestal ingenieurs. Zij bedenken de plannen voor het oplossen van problemen, zoals wat te doen met  teveel of te weinig regenwater. Ze gaan over het wel of niet verhogen van de dijken en geven  toestemming om te mogen wonen aan water'. Hij legt uit dat net  als in de gemeenteraad deze specialisten plannen voorleggen aan een bestuur. De leden van dat bestuur worden op woensdag 20 maart gekozen. Belangrijk volgens Van Geest: 'Want deze bestuursleden beslissen waar jouw belastinggeld aan wordt besteed. De keuzes die zij maken hebben invloed op mijn en jouw  woon- en leefomgeving. Het gaat om besluiten heel dichtbij'.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant