Leerlingen in Heerhugowaard deden al mee met het project; de leerlingen waren enthousiast.
Leerlingen in Heerhugowaard deden al mee met het project; de leerlingen waren enthousiast.

Kinderen uitdagen om energie te besparen op school

Algemeen 325 keer gelezen

LAND VAN CUIJK | Kinderen bewust maken van hun energieverbruik. Dát is het doel van Energy Challenges. Een stichting die lespakketten aanbiedt aan scholen. Op veel plekken in Nederland is het al een hit. Bijna veertigduizend leerlingen van zo'n 170 scholen deden mee. Ingrid Kloosterman gaat het initiatief nu uitrollen in de regio zuid-oost. Ze is op zoek naar sponsoren, partners en het allerbelangrijkste, scholen die mee willen doen.

Het idee ontstond acht jaar geleden in Groningen.

"Veel mensen zijn bezig met duurzaamheid, maar er wordt eigenlijk heel weinig gedaan aan mentaliteitsveranderingen", vertelt Ingrid. "Terwijl dat juist zo belangrijk is. Met dat idee in het achterhoofd is Energy Challenges ontstaan. En met wie kun je dan beter beginnen dan de jeugd?!"

Campagne voeren
De stichting maakt leerlingen bewust van het energieverbruik van hun eigen school. Dat doen ze aan de hand van een bijzonder lespakket waarmee kinderen uitgedaagd worden om zelf op zoek te gaan naar oplossingen en campagne te voeren voor energiebesparing en duurzaamheid op hun school. Leerlingen van de groepen 7 en 8 en leerlingen van de eerste en tweede klas van het voortgezet onderwijs kunnen eraan deelnemen. "Het bijzondere van het project is dat de kinderen het echt zelf gaan doen", legt Ingrid uit. "Leraren hoeven niets te doen, het project wordt volledig door de stichting ondersteund."

Professionals
Bij Energy Challenges zijn diverse professionals betrokken zoals onderwijsdeskundigen, maar ook technici. Het project gaat in september van start. "Dan wordt er een energiescan gemaakt van de deelnemende scholen", aldus Ingrid. In januari is er een grote kick-off bijeenkomst voor alle scholen die meedoen in één regio. Daarna gaan de scholen afzonderlijk aan de slag. Leerlingen zijn dan aan zet. Zij kunnen op speciaal ontwikkelde dashboards het energieverbruik van hun eigen school in de gaten houden. "Al met hele kleine veranderingen kan er veel energie bespaard worden", zegt Ingrid. "Zet bijvoorbeeld niet de hele dag het digibord aan, maar alleen als het gebruikt wordt."

"Er komen echt hele bijzondere initiatieven uit voort", weet Ingrid uit ervaring. "Op één school werden in alle klassen koelkasten geplaatst nadat zij overgingen na een continu-rooster. Leerlingen vonden dat maar verspilling van stroom en bedachten dat ze best samen met een aantal klassen één koelkast konden delen. Zij hebben op die manier heel veel stroom bespaard!"

Alles staat in het teken van gedrag. "Als daar een verandering in plaatsvindt, kunnen scholen gemiddeld 15 procent van hun energierekening besparen", zegt Ingrid.

Tijdens het project kunnen de energizers (leerlingen die meedoen) sterren verdienen voor hun prestaties. "Daarmee worden ze uitgedaagd tot het bedenken van originele en creatieve plannen", aldus Ingrid. Aan het einde van het project is er in juni een finale. De teams van de verschillende scholen presenteren wat zij allemaal gedaan hebben. Voor de mooiste, beste en origineelste campagnes zijn er dan prijzen.

Meedoen
Scholen die graag meedoen aan het project betalen 12,50 euro per leerlingen. "Daarmee zijn de kosten niet gedekt", weet Ingrid. "Maar de rest wordt bekostigd door sponsoring. Scholen houden er als het goed is geld aan over, omdat ze besparen op hun energierekening."

Zelf bemerkt Ingrid dat het project écht voor een mentaliteitsverandering zorgt bij kinderen. "Vaak ben ik degene die zegt: doe die deur nou eens dicht! Laatst was ik op een school en zij een leerling dat tegen mij. Dan weet ik, het project is geslaagd. Het moet een olievlek zijn die zich langzaam uitbreidt over heel Nederland."

Opgeven
Scholen en sponsoren die meer informatie willen over Energy Challenges kunnen contact opnemen met Ingrid Kloosterman via info@energychallenges.nl of 06-12939266. Op de website is ook meer informatie te vinden: www.energychallenges.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant