Pleun Hendriks (links) en Janske van den Braken met hun gedicht.
Pleun Hendriks (links) en Janske van den Braken met hun gedicht.

Pleun en Janske schrijven beste gedicht over vrijheid

Onderwijs 749 keer gelezen

BOXMEER | Ze waren ietwat beduusd maar superblij dat hun gedicht was verkozen tot de beste van hun leerjaar. Pleun Hendriks en Janske van den Braken, beiden leerling van Metameer Boxmeer, werden woensdagochtend uitgeroepen tot winnaars van de jaarlijkse gedichtenwedstrijd van het Comité 4 mei Dodenherdenking Boxmeer.

Thema dit jaar was 'In vrijheid kiezen'. Aan juryleden Carel Thijssen en Mientje Wever de taak om de 280 inzendingen, afkomstig van alle eerstejaars en derdejaarsleerlingen van Metameer, te beoordelen. "Een groot karwei", sprak Mientje maar beide juryleden waren het snel eens over de twee beste inzendingen. Onder het toeziend oog van hun klasgenoten en enkele medescholieren in de aula werden Pleun Hendriks en Janske van den Braken tot de twee winnaars van de gedichtenwedstrijd uitgeroepen. De jury was te spreken over het gedicht 'Vrijheid' van Pleun en het gedicht 'Sta jij er ooit bij stil' van Janske. Naast dat ze hun gedicht ingelijst kregen, mogen de twee dichteressen in de dop hun stuk voordragen op het gemeentehuis in Boxmeer tijdens de Dodenherdenking op 4 mei. Beide meiden waren overrompeld door de bekendmaking en stonden even later voor de camera de pers te woord. Beiden gaven aan blij te zijn met de winst. "Het is superleuk!", vertelt Janske. Haar collega-dichter Pleun haalde inspiratie voor haar gedicht uit over wat vrijheid precies betekent, toen en nu. "We hebben in de les stilgestaan over wat vrijheid inhoudt. Dat was niet alleen belangrijk in de oorlog maar ook nu voor homo's en lesbiennes zodat ze kunnen zijn wie ze willen zijn."

Toekomst
Sinds 2013 wordt jaarlijks de gedichtenwedstrijd door het Comité 4 mei Dodenherdenking Boxmeer gehouden. "In Nederland wordt vrijheid als normaal ervaren, terwijl dat niet altijd het geval is. Ook in ons land is vrijheid op sommige gebieden aan het afnemen. Er wordt overal iets van gevonden en iedereen heeft een opmerking klaar", zegt Marion Beek van Comité 4 mei Dodenherdenking Boxmeer. "Wij als volwassenen weten wat vrijheid is en wat dit inhoudt. We vinden dit belangrijk om op kinderen over te brengen en ze hierbij te betrekken. Zij zijn de toekomst."

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant