Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
Een foto met leerlingen van de school op de oude locatie aan de Grotestraat in Oploo.
Een foto met leerlingen van de school op de oude locatie aan de Grotestraat in Oploo. (Foto: )

Boek over 300 jaar schoolhistorie in Oploo gepresenteerd

  •   keer gelezen

OPLOO | Tijdens de expositie '100 jaar onderwijs in Oploo' op Eerste en Tweede Paasdag verschijnt een nieuw boekwerk over bijna 300 jaar onderwijs in Oploo. Het boek is van de hand van Cor Verberk, voorzitter van de Heerlykheit Plo.

De Oploose schoolhistorie omvat de periode 1731 tot 2010. Deze begint bij de eerste meester Roelof Meijer (schoolmeester, koster, organist) met een 'klaslokaal' in een huiskamer en loopt door tot het afscheid van Martien van Tienen, de laatste directeur op de locatie Matthias basisschool.
Cor Verberk beschrijft de ontwikkeling van niet verplicht (betaald) onderwijs, via openbaar onderwijs (onder gezag gemeentebestuur), bijzonder onderwijs (onder gezag kerkbestuur) naar basisonderwijs (onafhankelijk bestuur). Pas onder gezag van het kerkbestuur kreeg de school de naam Sint Matthiasschool, later Matthias basisschool. En de kleuterschool, die al jaren is geïntegreerd in de basisschool, heette ooit Theresiaschool.
Aan de orde komen de schoolhoofden / directeuren en het onderwijzend personeel. Ook de verschillende schoollocaties – (1) achter de kerk, (2) aan de Grotestraat en (3) aan de Deken Schmerlingstraat - passeren de revue. Cor beschrijft ook de door de jaren heen wisselende invloed van de pastoor en de functie van de school tijdens de Tweede Wereldoorlog. En natuurlijk markante leerkrachten zoals meester Fijneman, Grad Christiaans, kleuterjuf Truus van de Cruijsen, het veelzijdige hoofd der school Hub Reijnen en Sjaan Verschuuren, die met 40 dienstjaren de langste loopbaan had.
Het boek over de onderwijshistorie van Oploo is tijdens de expositie in Gemeenschapshuis De Oude Heerlijkheid in Oploo op zondag 21 en maandag 22 april van 11.00 tot 17.00 uur te koop. De prijs bedraagt 10 euro.

Meer berichten