Theo van Brunschot (links) overhandigt burgemeester Gradisen het eerste pakje Moockse Raampjes. (foto: Jos Gröniger)
Theo van Brunschot (links) overhandigt burgemeester Gradisen het eerste pakje Moockse Raampjes. (foto: Jos Gröniger)

Moocks Raampje nieuwe legende 80-jarige Oorlog

Algemeen 253 keer gelezen

MOOK | Stichting Huys te Moock introduceerde zondag, op de kop af 445 jaar na de Slag op de Mookerheide, een nieuwe legende. Na het verhaal over Kiste Trui en de Dwaallichtjes wordt ook verteld over het Moocks Raampje. De derde legende gaat gepaard met een nieuwe lekkernij. De Mook en Middelaarse horeca serveert voortaan het Moockse Raampje als koekje bij de koffie of thee.

Door: Jos Gröniger

Het idee komt uit de koker van Stichting Huys te Moock die vijf jaar geleden opgericht werd, met het doel de lokale geschiedenis van de Tachtigjarige Oorlog te laten herleven. Dat gebeurt inmiddels door de komst van een educatief bezoekerscentrum in de vestiging van de VVV in Plasmolen, een speurtocht, een lespakket, een wandeling en een fietsroute. Voor de komende vijf jaar staat een middeleeuws festival op Mookse bodem hoog op het verlanglijstje.

Zondagmiddag maakten de aanwezigen in Herberg 't Zwaantje kennis met de legende van het Moockse Raampje. Theo van Brunschot, die het voorzitterschap van de stichting overdraagt aan Bauke Eekma, leidde op zijn bekende wijze het verhaal in.

De legende gaat terug naar de periode 1567-1573 toen landvoogd in de Lage Landen Alva een schrikbewind voerde onder anders-gelovigen. Protestantse gezinnen uit Nijmegen die deelnamen aan verboden kerkdiensten werden verbannen uit de gebieden die onder Spaanse heerschappij stonden. Op de vlucht naar Hertogdom Kleef vonden zij in Mook medelijden bij pastoor Johannes Veeler die vanuit een raam in de kerk brood uitdeelde. "De kinderen hadden even wat in hun maag en wat levenslust in hun ogen", vertelde Van Brunschot.

Het bewuste raam is er niet meer. Het Moockse Raampje is wel tastbaar, als gastvrije legende en versnapering bij koffie en thee in de lokale horeca, en het gemeentehuis.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant