Barny Versteegen, Maree Waelput, Tolé Hoep en Paul Meindersma van Energiecafé Molenhoek. Op de foto ontbreken Kirsten van Noord en Ronald ter Horst.
Barny Versteegen, Maree Waelput, Tolé Hoep en Paul Meindersma van Energiecafé Molenhoek. Op de foto ontbreken Kirsten van Noord en Ronald ter Horst.

Energiecafé: duurzaam advies van je buren

Algemeen 668 keer gelezen

Onder genot van een kop koffie bij een buurtgenoot informatie inwinnen over welke leverancier van zonnepanelen het beste is of wat je kunt doen om energie te besparen; welkom bij het energiecafé waar samenwerken de kern vormt.

"Er zijn veel initiatieven en leveranciers op het gebied van duurzame maatregels. Hierdoor kunnen mensen soms door de bomen het bos niet meer zien. Een energiecafé helpt buurtbewoners hiermee. Door onze kennis en ervaring te delen over energiebesparing, duurzame energie en innovatie maken wij hen thuis in de diverse mogelijkheden die er zijn. We doen een soort voorwerk. Zoeken bijvoorbeeld uit wat de beste leverancier is van zonnepanelen en houden informatiebijeenkomsten", vertelt Paul Meindersma die samen met Maree Waelput, Kirsten van Noord, Barny Versteegen, Tolé Hoep en Ronald ter Horst kartrekker is van Energiecafé Molenhoek dat in 2017 het levenslicht zag. Het energiecafé kan terugblikken op een goed eerste jaar. Er werden onder meer 120 zonnepanelenopdrachten verstrekt en een collectieve isolatieactie gelanceerd. Wat Energiecafé Molenhoek tot een succes maakt? Volgens Paul komt dat naast het 'mee hebben van de tijdsgeest' en een groeiende bereidheid door de laagdrempeligheid van een energiecafé. "Een energiecafé is laagdrempelig, je hoeft niet naar een loket maar bent samen met buurtgenoten. Het is de buurman die je helpt bij een duurzame vraag. We noemen onze samenkomsten niets voor niets een café, het staat voor de laagdrempeligheid." Samenwerken is de sleutel en kracht. Paul raadt mensen die een energiecafé willen beginnen dan ook aan om de krachten te bundelen. "Verzamel mensen om je heen via bijvoorbeeld een oproep in lokale media en benader de gemeente voor een samenwerking. Een gemeente heeft baat bij zulke initiatieven van burgers, ze kan niet alleen toewerken naar een energieneutrale gemeenschap. Ook zijn wij enorm geholpen door Buurkracht en was Molenhoek Pakt Aan, een initiatief van de Dorpsraad in Molenhoek die lokale projecten steunt, een goede aanzet voor ons. Je hoeft het wiel niet uit te vinden." Paul verwacht dat het aantal energiecafés de komende jaren een vlucht neemt. "Je ziet op diverse plekken energiecafés ontstaan. Daarbij is samenwerken essentieel. Tussen de gemeente, netwerkbeheerders, leveranciers en buurtbewoners. Dat komt terug in ons credo; duurzaam door verbinden. Door dat te doen, sta je samen sterk." www.energiecafemolenhoek.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant