The Naked Sweat Drips tijdens hun eerste optreden dit jaar. (foto: Marcel Krijgsman)
The Naked Sweat Drips tijdens hun eerste optreden dit jaar. (foto: Marcel Krijgsman)

Klanken van Kristian leven voort in nieuw album The Naked Sweat Drips

Algemeen 251 keer gelezen

BOXMEER | Een rollercoaster. The Naked Sweat Drips heeft een heftige tijd achter de rug. Met hun nieuwe album Pain In Healing is de Boxmeerse formatie terug. De naam van de plaat reflecteert hoe de band het afgelopen jaar heeft beleefd. Een tijd vol pijn, verdriet maar ook vol vriendschap, lol en strijdbare momenten.

Begin 2018 krijgt gitarist Kristian Strik (24) te horen dat hij niet lang meer te leven heeft. De hersentumor is niet meer te behandelen. De zes rockvrienden - Stefan Kollee, Winand Derks van de Ven, Rick Veldkamp, Jimmi Vos en Luc Jeuken - besluiten alles op alles te zetten om een van de laatste dromen van Kristian uit te laten komen; een tweede album. Een heftige en intense periode volgt. "Nadat Kris het slechte nieuws te horen kreeg, zijn we direct gaan schrijven. De tijd drong. Je zag hem snel achteruit gaan", zegt Stefan Kollee.

Ontlading 
Het album van de psychedelische rockband wordt in recordtijd geschreven en opgenomen. "Mijn favoriete nummer is The Healing. Daarin komt alles samen. De strijdbaarheid, vriendschap en hoop. De opname hiervan was beladen. Heel emotioneel. Na de opname heb ik mijn hart uitgestort. Dat is heel bijzonder als een groep jongens dat doet. Normaal doe je dat in je eigen tijd, maar toen kwam ik er niet meer onderuit. De laatste noten van het liedje zijn van Kris. Het klopt gewoon." Op 21 maart schittert de band voor een afscheidsconcert in een uitverkocht Doornroosje. Daar worden de vers opgenomen nummers voor een eerste en laatste keer in de originele bezetting gespeeld. "De ontlading kwam tijdens het laatste nummer. Daar sloten we onze shows al heel lang mee af. Ik besefte toen dat dit het laatste moment met Kris samen op het podium was. Toen kwamen de tranen", herinnert Stefan zich. Kort na het optreden gaat het snel bergafwaarts met de gezondheid van Kristian. Hij overlijdt op 27 mei 2018. De band besluit een rustperiode in te lassen. Het is duidelijk dat ze doorgaan. Een belofte aan Kristian.

Trots 
Met Gennepse gitarist Tjeu Raaijmakers in de gelederen is de band weer op volle sterkte. Toetsenist Luc heeft de groep verlaten. Hij besloot zich te richten op zijn andere band. Vorige week werd het album Pain In Healing gepresenteerd en de komende maanden toert de band door Nederland. Met een ouderwetse bonk energie en creativiteit die we van hen gewend zijn, zullen ze de zalen bestormen. "Het is fijn om weer op het podium te staan. We zijn als band opnieuw begonnen en nog aan het ontdekken waar je elkaar de ruimte geeft of op inspringt. De groepsdynamiek is in ontwikkeling. Ook klinken we wat rauwer zonder orgel. Het heeft een andere sfeer gekregen met twee gitaren. We hebben er zin in om te toeren, nieuwe nummers te schrijven en lol te trappen met elkaar. Ik ben trots op hoe we er nu weer staan", besluit Stefan.

Pain In Healing ligt vanaf nu in de schappen. Check www.thenakedsweatdrips.com voor de toerdata.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant