Eric van Schie en Sandra Albers zijn allebei besmet met de QVS-bacterie. (foto: Aileen van Tilburg)
Eric van Schie en Sandra Albers zijn allebei besmet met de QVS-bacterie. (foto: Aileen van Tilburg)

"Fijn om met lotgenoten die ook Q-koorts hebben te praten"

Algemeen 1.208 keer gelezen

GRAVE | Er is een nieuwe Q-kring opgezet in Escharen. Zij houden lotgenotenbijeenkomsten voor mensen met Q-Koorts. Nieuwe bezoekers zijn van harte welkom. Eric van Schie en zijn vrouw Sandra Albers uit Grave zijn de drijvende krachten achter de nieuwe groep. Ze hebben beiden Q-koorts en putten veel kracht uit het contact met lotgenoten.

Door: Aileen van Tilburg

"Er is nog zoveel onduidelijkheid over Q-koorts", vertelt Eric. "Veel (huis)artsen weten vaak niet eens precies wat het inhoudt. Het kan dan enorm verademend werken om met lotgenoten te praten. Met hen heb je aan een half woord genoeg."

Eric (50) kreeg in 2013 burn-out-achtige klachten en kon niet meer werken. "Ik wilde zó graag weer aan de slag, maar mijn lichaam werkte niet mee. Ik kon mezelf niet meer concentreren. Zelfs de krant lezen of autorijden ging niet."

Op zijn dieptepunt kon Eric niet eens meer zelfstandig uit bed om naar het toilet te gaan. Pas een jaar nadat hij ziek werd, is hij getest op Q-koorts. Hij bleek de QVS-variant te dragen. Een vorm van Q-koorts waarvan nog steeds wordt aangenomen dat deze niet chronisch is. Nieuwe onderzoeken wijzen echter toch uit dat dit wel het geval kan zijn.

"Mijn lichaam voelt vaak als dat van een oude man van tachtig"

Op dit moment volgt hij een nieuwe behandelmethode die nog niet officieel erkend wordt, maar wél lijkt aan te slaan. "Ik ben er nog lang niet, maar krabbel langzaam op. De laatste weken kan ik soms weer koken. Dat is voor mij echt een mijlpaal. Daarvoor was twee paprika's snijden al teveel. Mijn lichaam voelt vaak als dat van een oude man van tachtig; mijn gewrichten en spieren doen pijn en mijn geheugen laat mij vaak in de steek."
Een kleine maand geleden bleek dat ook zijn vrouw Sandra (51) besmet is. "Ik liep ook al veel langer met vermoeidheidsklachten, maar dat wijdde ik aan andere zaken. Twee kinderen, Eric die thuis kwam te zitten, het verlies van een dierbare, allemaal redenen waardoor het logisch kan zijn dat je wat vermoeider bent. Nu ik weet dat het door de Q-koorts komt, gun ik mezelf meer rust. Binnenkort start ik ook met dezelfde behandeling als Eric volgt."

"Er is zoveel onbegrip over Q-koorts"

Eric en Sandra hebben veel aan het contact met lotgenoten. "Eens per maand komen we met een groep bij mekaar in Heesch. "Als je Q-koorts hebt, krijg je veel te maken met onbegrip. Mensen zien niets aan je, dus beseffen ook niet hoe ziek je bent. Het is fijn om bevestiging te krijgen. Bovendien hopen we anderen te helpen om de juiste hulp en instanties te vinden." Eric en Sandra hebben om hen heen veel mensen in zien storten door de ziekte. "Wij hebben elkaar, maar sommige verhalen zijn zo schrijnend. Mensen die hun baan, partner en woning verliezen. Zie het dan maar eens in je uppie te redden."

Q-kring
In de nieuwe Q-kring worden in eerste instantie vooral ervaringen uitgewisseld. Als er behoefte aan is, kunnen er ook activiteiten worden georganiseerd of sprekers worden uitgenodigd. De eerstvolgende bijeenkomst is op dinsdag 7 mei van 10.00 tot 12.00 uur bij Café Tinus in Escharen (bij Fysiotherapiepraktijk Bardoel - Van Lier). Nieuwe leden (en partners) uit de wijde regio zijn van harte welkom. "We hopen anderen te kunnen helpen. We weten hoe fijn het is om de emotie te kunnen delen", aldus Eric en Sandra. Voor aanmelden of meer informatie neem contact op met Eric en Sandra via het telefoonnummer 06-37010331 / 0485-454444 of het e-mailadres
eric.vanschie69@gmail.com.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant