In Cuijk wordt tijdens Dodenherdenking Theater na de Dam gehouden.
In Cuijk wordt tijdens Dodenherdenking Theater na de Dam gehouden. Foto: unknown

Dodenherdenking in Cuijk: Theater na de Dam

Algemeen 378 keer gelezen

CUIJK | Wie langer dan de gebruikelijke twee minuten wil stilstaan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, is op zaterdagavond 4 mei van harte welkom bij de eerste editie Theater na de Dam/Cuijk. Een indrukwekkend en inspirerend programma over oorlog én vrijheid, gemaakt voor én door Cuijkenaren. Theater na de Dam vindt plaats in Schouwburg Cuijk en is gratis toegankelijk.

Fragmenten uit het oorlogsdagboek van oud-spoorwegman Grens vormen de rode draad van het programma. De dagboekfragmenten worden voorgedragen door Harrie Vullings en Giel Grens, achterkleinzoon van Koos.
Hij is een van de jongeren die Theater na de Dam/Cuijk bijzondere kleur geeft. Zo hebben twee bezoekers van jongerencentrum Cyou een videoclip gemaakt en worden vlogs vertoond van leerlingen van het Merletcollege, die op die manier laten zien wat het thema 'vrijheid van kiezen' voor hen betekent. Het programma wordt gepresenteerd door Mike van Diemen, het jongste lid van de gemeenteraad van Cuijk.Tijdens Theater na de Dam/Cuijk vinden optredens plaats van het Gulden Euro Trio en het koor Noisy Voices. Zij vertolken nummers van onder meer Labi Siffre, Ennio Morricone, Coldplay, Karl Jenkins en Astor Piazzolla. Verder dragen Chris van Alem en Stef Heiltjes tijdens de eerste editie van Theater na de Dam gesproken columns voor.
Het initiatief voor Theater na de Dam/Cuijk is genomen door een groep van betrokken Cuijkenaren. "Theater is bij uitstek een plek om vragen en gedachten over oorlog en vrijheid levend, concreet en persoonlijk te maken. Met Theater Na de Dam wordt een uit de jaren '60 stammend gebruik om na de Dodenherdenking toepasselijke toneelteksten voor te dragen opnieuw opgepakt en groter doorgezet."
Hun idee om ook in Cuijk een Theater na de Dam te organiseren werd enthousiast omarmd door Schouwburg Cuijk. Het initiatief past immers naadloos in de ambitie van Schouwburg Cuijk om (Land van) Cuijkenaren, die "van betekenis willen zijn voor de gemeenschap", een podium te bieden.
Hoewel de eerste editie nog moet plaatsvinden hebben de organistoren nu al aangegeven Theater na de Dam in 2020 een vervolg te willen geven. Samen met Fotoarchiefdienst Cuijk zijn zij nu al op zoek naar andere, lokale verhalen over oorlog en bevrijding. Die verhalen komen centraal te staan in volgende edities van Theater na de Dam/Cuijk.
Theater na de Dam begint, aansluitend op de officiële herdenkingen in Nederland én Cuijk, om 20.45 uur en duurt vijf kwartier. De toegang is gratis.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant