Jong geleerd, oud gedaan. Kinderen helpen mee met bomen planten. (foto: Kees de Bruijn)
Jong geleerd, oud gedaan. Kinderen helpen mee met bomen planten. (foto: Kees de Bruijn)

In het groenstructuurplan van Sint Anthonis loont verbinding

Algemeen 341 keer gelezen

SINT ANTHONIS | Omdat groen een belangrijke bijdrage levert aan leefbaarheid, klimaat en economie gaat gemeente Sint Anthonis met een omvangrijk groenstructuurplan zorgen voor de gewenste verbindingen tussen wonen, werken, recreëren en de groen- en natuurbelangen.

Door: Kees de Bruijn

Groen is overal. In onze tuinen, straten, plantsoenen, wijken, parken, bij speelterreinen, rond kerken en begraafplaatsen, bij water, sportvelden, en natuurlijk als weilanden en bossen. Een groot deel van dat groen wordt beheerd door de gemeente, de rest door verschillende andere partijen. Om alles op elkaar af te stemmen is in Sint Anthonis een uitgebreid groenstructuurplan opgesteld.
Sint Anthonis heeft groene ambities. Binnen een platform hebben vele belanghebbenden al vanaf 2016 meegepraat over een groenstructuurplan. Dit plan is nauw verbonden met de andere uitvoeringsprogramma's van de gemeente.
Het nieuwe groenstructuurplan wil verschillende doelen nastreven. Iedere inwoner wordt aangespoord zijn eigen omgeving te vergroenen. Daarbij gaat de gemeente uit van de visie dat mensen, natuur en economie door groen met elkaar verbonden kunnen worden. Met een integraal beheerplan wordt aangesloten bij de eisen van deze tijd waarbij 'groen' beschermd wordt omdat het van grote waarde is, onder andere voor de vergroting van de biodiversiteit en het halen van klimaatdoelen.
Binnen het plan is ruimte voor nieuwe natuur en voor uitbreiding van het Natuurnetwerk Brabant, dit betekent ook dat er meer aandacht komt voor natuurinclusieve landbouw en voor ecologische verbindingszones. Ook het netwerk van bloemenrijke stroken en akkerranden voor insecten wordt uitgebreid. Een apart punt van aandacht is het kappen van ongeveer 1200 volwassen bomen, omdat die dringend aan vervanging toe zijn. In het groenstructuurplan is ook een lijst met beschermwaardige bomen opgenomen.
Het groenstructuurplan staat op de agenda van de raadsvergadering van 6 juni.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant