De bijeenkomst bij Friends werd druk bezocht. (foto: Kees de Bruijn)
De bijeenkomst bij Friends werd druk bezocht. (foto: Kees de Bruijn)

Gemeentebestuur en inwoners trekken nu samen op voor Oelbroeck

Algemeen 419 keer gelezen

SINT ANTHONIS | Tijdens een bijeenkomst op 2 mei uitten ruim 150 inwoners van St Anthonis hun ongenoegen over het gesloten multifunctionele centrum Oelbroeck. De grieven waren vrijwel allemaal aan het gemeentebestuur gericht. 'Vrienden van Sint Tunnis' en het gemeentebestuur hebben op 3 mei met elkaar gesproken, met als resultaat dat Oelbroeck weer geopend is.

Door: Kees de Bruijn

Via sociale media werden 'vrienden van Sint Tunnis' opgeroepen om naar café Friends te komen. Oppervlakkig gezien had de samenkomst iets weg van een Gele Hesjes-protest. Maar er hing helemaal geen rellerige sfeer, er werd niet met modder gegooid. Een deel van de aanwezigen was oprecht boos over wat er met Oelbroeck aan de hand is, een ander deel was oprecht verontrust over de toekomst van Sint Anthonis. Een overeenkomst was dat er deze avond alom brede kritiek werd geuit richting burgemeester, wethouders, de gemeenteraad en een enkele ambtenaar. Het werd vooral een steunbetuiging aan alle vrijwilligers van Oelbroeck.

De centrale vraag was: 'Wat ging er mis en wat nu te doen?' Een PowerPointpresentatie verduidelijkte de feitelijke zaken. Alles passeerde de revue. Van het masterplan voor het toekomstbestendig maken van Oelbroeck (september 2018), de aankondiging dat het bestuur opstapt, het aanstellen door het gemeentebestuur van een extern bureau om Oelbroeck te leiden, tot het opstappen van vrijwel alle vrijwilligers en het sluiten van Oelbroeck (28 april jongstleden). De teneur van het hele traject is dat velen zich niet gehoord en geminacht voelen. Betrokkenen, bestuur, stuurgroep, gebruikers en vrijwilligers, voelen zich respectloos behandeld.

Petitie aan gemeentebestuur
De 'vrienden van Sint Tunnis' is een initiatief dat opgestart is door enkele inwoners. Zij willen dat er weer een gesprek op gang komt tussen het gemeentebestuur en belanghebbenden bij Oelbroeck, dat er een serieuze dialoog aangegaan wordt, dat er met respect met elkaar wordt omgegaan, dat er transparant gehandeld wordt en dat niemand geschoffeerd wordt. Deze verzoeken werden vervat in een petitie die iedereen kan tekenen. Ook is de petitie een oproep aan het gemeentebestuur om snel te handelen om de leefbaarheid en toekomst van St Anthonis niet in gevaar te brengen.

Excuses van wethouder
De avond bij Friends was aanleiding voor de 'Vrienden van Sint Tunnis' om het gemeentebestuur uit te nodigen voor een gesprek. Dit heeft geleid tot een gezamenlijke koers, waarbij Oelbroeck de deuren weer opent onder beheer door vrijwilligers. Verantwoordelijk wethouder Bellemakers bood namens het college excuses aan aan het Oelbroeckbestuur en aan de vrijwilligers.

Volgens meerdere aanwezigen was de avond bij Friends een bijeenkomst waarvan iedereen hoopte dat die nooit nodig was. Volgens anderen was het juist goed dat die avond er was. Want "Het komt goed met Oelbroeck omdat Sint Tunnis laat zien vitaal te zijn".

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant