Martijn Schwillens (links) samen met Frans en Ineke. (foto en tekst: Patricia de Ryck)
Martijn Schwillens (links) samen met Frans en Ineke. (foto en tekst: Patricia de Ryck)

Boek: "Als je denkt dat het niet erger kan…"

Algemeen 3.050 keer gelezen

CUIJK | Hoeveel kan een mens hebben? Als je het verhaal hoort van Frans en Ineke van Es, kun je niet anders dan dat denken. "Waarom schrijf je er geen boek over", vraagt een vriendin. "Daar zou je zoveel mensen mee kunnen helpen." Journalist Martijn Schwillens, die net zoals het gezin uit Cuijk komt, gaat er mee aan de slag. Vanaf 11 mei ligt 'Als je denkt dat het niet erger kan' in de winkel.

Ineke revalideert van een risicovolle hartoperatie als ze te horen krijgt dat ze kanker heeft. De eerste prognoses liegen er niet om; het ziet er slecht uit. Op de achtergrond ontwikkelt zich een andere lijdensweg... Het gezin – en dan met name tienerzoon Max – is het mikpunt van pesterijen en bedreigingen. Max kan de complexe situatie moeilijk een plaatsje geven. Hij begint met blowen, krijgt foute vrienden en glijdt in korte tijd af. Ondanks alle hulp die wordt ingeschakeld, raakt Max verder verslaafd en belandt in de criminaliteit.

Gewapende overval
"We konden er in eerste instantie de vinger niet opleggen, maar we misten steeds vaker geld", begint vader Frans te vertellen. "Dan dacht je dat je een briefje van twintig in je portemonnee had, maar bleek het toch niet zo te zijn. Het kwartje viel toen de spaarpot met kleingeld – met zo'n zeven, achthonderd euro er in – leeg was. Van onze bankrekening bleek ook gestolen. De kinderen hadden de pincode, omdat Ineke te ziek was om boodschappen te doen. Later volgde zelf de diefstal van juwelen en erfstukken."Niet alleen de familie is het slachtoffer; de misdaden worden steeds heftiger. Zo is Max betrokken bij een wilde politieachtervolging in Sint Anthonis en uiteindelijk wordt hij zelfs opgepakt voor een gewapende overval.
Ineke vervolgt: "Ondertussen stapelden de bedreigingen zich op. Van wie de berichten als 'jouw dagen zijn geteld' kwamen, wisten we op dat moment niet. Ze deden zich voor als Hells Angels. Het was zo serieus dat ik samen met Max moest onderduiken; hij moest zelfs thuisblijven van school. Uiteindelijk werd een loopjongen opgepakt. In de rechtszaal bekende hij dat hij handelde in opdracht van onze buren." Nadat Max is opgepakt voor de overval vliegt er ook nog een grote straatsteen door de ruit. "Als we een uur later naar bed waren gegaan, had ik het niet na kunnen vertellen", aldus Frans.

Zelfmoord
Zowel Frans als Ineke is zo wanhopig dat zelfmoord op enig moment de laatste oplossing lijkt. "Ik heb vaak gedacht 'was de chemo maar niet aangeslagen'. In mijn nachtkastje lagen de pillen al klaar. Ik durfde niet: dacht alleen maar 'dat kan ik Frans en de jongens niet aandoen", aldus Ineke. "En dan is dit nog maar een korte samenvatting van wat ons overkomen is; in het boek heeft Martijn het allemaal uitgebreid op pakkende wijze geschreven. Daar krijgt hij van ons een vette pluim voor", besluit Frans.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant