Afbeelding

Uitslag referendum: "Calvarie beelden horen thuis in Vierlingsbeek"

Algemeen 281 keer gelezen

VIERLINGSBEEK | "De Calvarie beelden horen thuis in Vierlingsbeek", dat een van de uitkomsten van het raadgevend referendum dat de Dorpsraad Vierlingsbeek vorige week overhandigde aan pastoor Van der Sluis in Sint Anthonis. 

De beeldengroep werd eind vorig jaar verplaatst van de kruisingsgroep van de gesloten Sint Laurentiuskerk in Vierlingsbeek naar de kerk in Sint Anthonis. Dit zorgde voor ophef waarna de Dorpsraad een referendum op poten zette. De uitslag werd vorige week bekend gemaakt.
Ruim driehonderd mensen namen deel aan het referendum. 97 procent van de respondenten vindt dat de beeldengroep in Vierlingsbeek thuis hoort. Van de respondenten is 65 procent parochiaan en 85 procent is afkomstig uit Vierlingsbeek en Groeningen. Daarnaast reageerden er mensen uit achttien andere dorpen en plaatsen.
Naast deze uitslag overhandigde Jan Manders ook een brief van de Stichting Beeldenschat Sint Petrus bandenkerk te Venray, waarin het aanbod gedaan wordt om de beeldengroep onder de hoede te nemen wat betreft kunsthistorisch belangrijk object.
De Dorpsraad vindt het belangrijk dat de beeldengroep op goede wijze bewaard wordt voor de toekomst. "De eigendomsrechten zijn voor de dorpsraad en de bewoners niet van belang."
Tijdens de bijeenkomst in Sint Anthonis werden de beelden bekeken en kwamen de betrokken partijen tot de conclusie dat ze een mooie plek hebben gekregen. "Mocht er in de toekomst een nieuwe parochie-indeling komen, dan zal door parochie MMvdk in overleg met de Dorpsraad bekeken worden of aan bovenstaande locatie gestelde eisen kan worden voldaan in Vierlingsbeek, zodat de Calvariegroep misschien kan terugkeren."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant