Afbeelding

Gravenaar wil mythe steencirkels ontrafelen

Opmerkelijk 265 keer gelezen
GRAVE - Bart van Tongerlo laat zich misschien wel het beste omschrijven als een vrijdenker. Een creatieveling, iemand met een vrije geest. Maar wel met een duidelijk doel voor ogen. En dus zit de Gravenaar op dit moment in Zuid-Afrika om samen met de Brabantse cabaretier en televisiemaker Leon van der Zanden een documentaire te maken over de mythes en verhalen achter de miljoenen steencirkels. “Er doen allerlei verhalen de ronde. Ik ga proberen uit te zoeken wat hier van waar is”, aldus Van Tongerlo.

[image=296759]

Door Martijn Schwillens

Een prikkelend en persoonlijk reisverhaal naar de grenzen van het onmogelijke. Zo omschrijft Van Tongerlo de trip die hij momenteel onderneemt met Van der Zanden. De documentaire moet in het voorjaar klaar zijn en wordt dan aangeboden aan geïnteresseerde televisiezenders. “Leon en ik kennen elkaar al een hele tijd, mede omdat ik tijdens zijn cabarettournee door het land enige tijd zijn chauffeur ben geweest”, vertelt hij. “Ik heb hem in die periode vertelt over mijn plannen en hij was direct enthousiast. Vroeger maakte hij het programma ‘Olifantendoders’ op Omroep Brabant. Zo’n programma gaat het niet worden, maar Leon gaat wel mee als een nieuwsgierige, kritische interviewer. Hij volgt mij overal waar ik ga.”
Waar, dat is de provincie Mpumalanga in Zuid-Afrika. Volgens het oudste schrift op aarde de plek waar de moderne mens is gecreëerd. “Uiteraard interesseert deze materie me, maar ik stap er onbevangen in. Ik ben in die zin ook maar een ‘zondagsonderzoeker’. De steencirkels zijn een fenomeen dat maar weinig mensen kennen, maar het gaat om tussen de tien en 20 miljoen steencirkels die in verbinding staan met elkaar en vanuit de lucht goed zichtbaar zijn. Sommigen zeggen dat ze nog maar een paar duizend jaar oud zijn, anderen gaan uit van 300.000 jaar. Als je nagaat dat volgens de geleerden beschaving zo’n 6000 jaar geleden ontstond in Sumerië, mag je toch wel stellen dat hier iets bijzonders aan de hand is en dit vele vragen oproept over onze geschiedenis. Toch is er maar één wetenschapper die er een boek over gepubliceerd heeft. Kun je je voorstellen dat er maar één boek gepubliceerd zou zijn over de piramiden in Egypte?”

Drie doelen
Van Tongerlo gaat niet naar Zuid-Afrika om een nieuwe waarheid op te dringen of verkondigen. “Iedereen heeft zijn eigen waarheid. Ik wil een andere constructie van de werkelijkheid aanbieden en de kijker uitnodigen om met andere ogen naar de wereld en onze oorsprong te kijken. Wat overblijft, zijn de mysteries en we gaan kijken of we die kunnen ontrafelen.”
De setting van de tv-documentaire is daarom als volgt: Van der Zanden volgt Van Tongerlo tijdens ‘een persoonlijk reisverhaal’. “Het raakt bijna alles”, weet de 30-jarige inwoner van Grave. “Historisch, wetenschappelijk en archeologisch, maar ik maak tevens uitstapjes naar wiskundige beginselen of de wetenschap van geluidsfrequenties en astronomie. De slavernij komt mogelijk ook aan bod. Alles lijkt met elkaar verbonden.”
Van Tongerlo heeft zichzelf drie doelen gesteld. “De eerste is de kijker laten zien wat de steencirkels nu eigenlijk zijn, want weinig mensen weten van het bestaan. Dit mag echt gezien worden. Als tweede wil ik het ontstaan van de moderne mens aan bod laten komen en ten derde draait alles om mijn persoonlijke ervaring en ontwikkeling tijdens de reis. Want ik zie mijn bezoek aan Zuid-Afrika ook als een spirituele roeping. Ik moet er naartoe en wil mijn ervaringen delen. Uiteraard zorgen we ervoor dat dit alles op een luchtige manier wordt gebracht.”
Hij ligt tot slot een klein tipje van de sluier: “Steencirkels zijn heel tastbaar, maar de link naar de onzichtbare energetische wereld van bijvoorbeeld geluidsfrequenties is snel gemaakt. Zo zijn er metingen waaruit blijkt dat de energie binnen de steencirkels zo sterk is dat het aantal decibellen en frequenties onverklaarbaar omhoog gaat. Ook is er sprake van bolvormige energie binnen de cirkels waardoor bijvoorbeeld GPS uitvalt. Dat willen wij graag delen met de kijker.”
Meer informatie: www.bartvantongerlo.nl.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant