Zorg dat uw vakantie niet wordt verpest door een pietluttig foutje in een visum- of ESTA-formulier!
Zorg dat uw vakantie niet wordt verpest door een pietluttig foutje in een visum- of ESTA-formulier!

Vul deze zomer geen "O" in bij uw ESTA-aanvraag!

Zakelijk 1.909 keer gelezen

Als de trend zich voortzet gaan er deze zomer weer een recordaantal Nederlanders naar verre landen op vakantie. Voor verre vakanties is vaak een visum nodig. En daar gaat nog wel eens wat mis. Zorg dat uw vakantie niet wordt verpest door een pietluttig foutje in een visum- of ESTA-formulier!

Het ESTA-formulier accepteert alles
Het is veel reizigers een doorn in het oog; ze vragen al weken voor vertrek een visum aan. Krijgen te horen dat hun aanvraag is goedgekeurd. Ontvangen hun visum ook daadwerkelijk. En komen er vervolgens op het vliegveld achter dat het visum of ESTA helemaal niet geldig is! 

Goedgekeurd ESTA of visum, ondanks fout paspoortnummer
Dit is het gevolg van een goedkeuring door de immigratiedienst of consulaat van het land van bestemming, die geen Nederlandse paspoorten kent. Alles wat in het formulier wordt ingevuld, wordt goedgekeurd. Vult de reiziger doodleuk negen keer een A in bij het paspoortnummer, dan sturen de meeste immigratiediensten simpelweg een visum toe met daarin het paspoortnummer AAAAAAAAA, terwijl elk weldenkend mens zal begrijpen dat dit niet juist kan zijn. Maar de visums worden vaak door een computer toegekend, en die valt zoiets niet op.

Onduidelijk lettertype
Het is dus altijd opletten geblazen bij het invullen van de paspoortgegevens voor de aanvraag van een ESTA (Amerika), eTA (Canada) of visum (veel andere landen). Wat het er niet makkelijker op maakt, is dat de Rijksoverheid een nogal vervelend lettertype heeft gekozen, waarin de Nederlandse paspoortnummers in het paspoort staan vermeld. In dat lettertype zijn alle cijfers klein en alle letters groot. Op zich geen probleem, al lijkt het cijfer nul (0) hierdoor wel erg veel op de kleine letter o. Veel reizigers vullen hierdoor hun paspoortnummer verkeerd in. Vaak in de volste overtuiging dat het wél correct is, en echt de letter o bevat. 

Problemen bij het inchecken
Vaak komt dit probleem aan het licht bij het inchecken bij de vliegmaatschappij. Wanneer het paspoort door een scanner wordt gehaald op het vliegveld, blijkt dat op het daadwerkelijk kloppende paspoortnummer geen geldig visum is afgegeven. Corrigeren is in het geval van visums meestal geen optie. Een nieuw visum of ESTA aanvragen wel, maar dat kan soms even duren, en kost weer opnieuw geld. 

Goed opletten dus
Het moge duidelijk zijn; een gewaarschuwd mens telt voor twee! Vul in een visumaanvraag (met een Nederlands paspoort) nóóit een letter "o" in. Dit moet dus áltijd het cijfer "0" zijn. Ook al bent u er van overtuigd dat u écht een letter "o" in uw paspoort heeft staan, dat is dus simpelweg onmogelijk. 

Tussenkomst van visumbureaus kan helpen
Veel reizigers maken gebruik van visumbureaus bij het verkrijgen van hun vakantievisum. De toegevoegde waarde daarvan zit bij ingewikkelde procedures in de hulp bij het aanvragen. En bij simpele visums, maar ook bij het aanvragen van een ESTA wordt automatisch gecheckt of er geen "o" en "0" door elkaar worden gehaald. Wel zo'n prettige gedachte dat dit uw reis niet zal verpesten, toch? 
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant