De Eniga codeermachine in gebruik.
De Eniga codeermachine in gebruik.

Historische sensatie in Oorlogsmuseum Overloon

Historie 221 keer gelezen

OVERLOON | Oorlogsmuseum Overloon heeft onlangs een unieke Enigma codeermachine aan haar collectie toe mogen voegen: de Enigma G. Al sinds zijn komst, dertien jaar geleden, stond bij museumdirecteur Erik van den Dungen een Enigma bovenaan zijn verlanglijstje. Enigma's, zeker van dit type, zijn zeldzaam en worden maar zelden aangeboden.

Voor zover bekend zijn er van dit type maar tien tot twintig exemplaren bewaard gebleven; drie hiervan zijn voor publiek te aanschouwen. Nummer vier is te zien in Oorlogsmuseum Overloon. De codeermachine wordt in de nieuwe keldertentoonstelling Kantelpunt Europa geplaatst. Van den Dungen: "Het voelde zo bizar toen ik na dertien jaar eindelijk een Enigma codeermachine voor mijn neus had staan. En dan ook nog zo'n zeldzaam type, het is één van de hoogtepunten van onze collectie."

Mysterie
Er kleeft altijd een soort mysterie aan de Enigma. Voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog werden hiermee versleutelde berichten verzonden. Momenteel wordt research gedaan naar de achtergrond van deze Enigma met nummer G219. Het Oorlogsmuseum probeert hiermee het verhaal boven water te krijgen door wie dit toestel gebruikt is tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant