Artist impression van de fietsbrug die tussen Katwijk en Mook wordt aangelegd.
Artist impression van de fietsbrug die tussen Katwijk en Mook wordt aangelegd. Foto: Manon Bimbergen

Eerste schop fietsbrug Katwijk-Mook gaat dinsdag 25 juni de grond in

Verkeer en vervoer 558 keer gelezen

KATWIJK | Leerlingen uit groep 6 van basisschool 't Startblok in Cuijk zullen op dinsdag 25 juni samen met burgemeester Wim Hillenaar op symbolische wijze de starthandeling verrichten van de bouw van de fietsbrug over de Maas, die in het najaar van 2020 Katwijk en Mook met elkaar gaat verbinden.

De fietsbrug maakt onderdeel uit van het MaasWaalpad, een snelle fietsroute die van Cuijk via de gemeenten Mook en Middelaar en Heumen tot in Nijmegen (Heyendaal) loopt. De bouwcombinatie ZÜBLIN-HSM gaat de brug realiseren. Naar verwachting kunnen de eerste fietsers de brug over in het najaar van 2020.
Basisschoolleerlingen zullen een symbolische starthandeling verrichten door het verplaatsen van zand. Het verplaatste zand moet uitgroeien tot een landhoofd vanwaar de aanbrug zal gaan lopen richting de hoofdoverspanning.

Brug
De hoofdoverspanning (boven de Maas) van de fietsbrug wordt geheel in staal uitgevoerd, de aanbruggen (boven de uiterwaarden) worden van beton. De brug krijgt een voetpad en een fietspad en is nadrukkelijk niet bedoeld en ook niet ontworpen voor (toekomstig) autoverkeer. Wel kunnen kleine dienst-, nood- en hulpverlenings-voertuigen over de brug rijden. De realisatie van de brug is een samenwerkingsproject van de provincies Gelderland, Noord-Brabant en Limburg en de gemeenten Cuijk en Mook en Middelaar.
De fietsbrug maakt deel uit van de snelle fietsroute MaasWaalpad. Deze route is al klaar tussen Mook-Molenhoek en Nijmegen. Aan Cuijkse zijde moet het fietspad nog worden aangelegd. De fietsbrug over de Maas levert fietsers van en naar Cuijk 2,5 kilometer winst op in vergelijking met de route via de A73. De verwachting is dat veel scholieren en forenzen dagelijks gebruik zullen maken van de snelfietsroute.

Artist impression van de toegang tot de fietsbrug bij Mook.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant