De leden kijken naar de afdruk die een clubgenoot meegebracht heeft. (foto: Jos Gröniger)
De leden kijken naar de afdruk die een clubgenoot meegebracht heeft. (foto: Jos Gröniger)

Fotoclub Nepos nadert jubileum en houdt expositie

  •   keer gelezen

BOXMEER/SAMBEEK | Respect, kritisch, opbouwend en stimulerend. Met dit handjevol steekwoorden kan de verenigingsgeest van de eden van fotoclub Nepos het best omschreven worden. Bijna elke dinsdagavond ontmoeten de leden elkaar in buurthuis De Elshof Sambeek voor de clubavond. Dat gebeurt al 25 jaar. Reden om een jubileumexpositie te houden.

Door Jos Gröniger

De beginletters van fotobegrippen negatief en positief vormen de clubnaam Nepos. Het geeft ook aan dat de club ontstond in de (laatste) fase van het analoge tijdperk. Stonden rasfotografen bij de opkomst nog sceptisch tegen de digitale fotografie, anno 2019 twijfelt niemand nog aan de kwaliteit ervan. Destijds werd de vraag gesteld werd of digitale fotografie wel fotografie was maar de kwestie is niet meer aan de orde. Het gaat om het beeld dat iemand vastlegt, luidt de algemene opinie.

Bijzondere kiekjes
Toch vallen de leden van Nepos regelmatig terug op de tijden van weleer. Het gros van de foto's wordt digitaal bewaard en gepresenteerd, maar nog altijd worden afdrukken gemaakt. Van de bijzondere kiekjes, dat wel. Tijdens de clubavond zijn er enkele leden die grote afdrukken tonen. Het leeuwendeel van de beelden wordt met de beamer geprojecteerd op het grote scherm, die een vaste plaats hebben in het 'clublokaal'.

Huiswerk
Ook deze dinsdagavond worden beelden getoond. De leden hebben daar tijdens de vorige bijeenkomst huiswerk voor meegekregen. 'Snelheid en spanning' is de opdracht. Een voorbijrazend object komt deels scherp in beeld terwijl de achtergrond sterk vervaagt. De clubfotografen hebben daar een eigen invulling aan mogen geven. Beurtelings overleggen zij een usb-stick met de opdrachten. Aandachtig worden de beelden bekeken. De fotograaf licht de keuze toe en vertelt waar de foto genomen is. De leden laten zich informeren, en zijn scheutig met complimenten en advies. De interesse naar de details zoals ISO-waarden en gehanteerde sluitertijd keert bij elk beeld terug.
Na de pauze komen foto's met de paraplu in de hoofdrol aan bod. Ook daar blijkt dat de leden creatief met hun opdrachten omgaan. Slotstuk is de vrije foto. Beelden uit workshops, vakantiefoto's en het noodweer passeren de revue. Aandachtig en geduldig worden de beelden besproken. Voor elke hobbyfotograaf zijn er complimenten en tips & tricks.

Wat doet Nepos?
Nepos telt ongeveer twintig leden. Een bezoek aan de wekelijkse avond wordt gewaardeerd, maar is niet verplicht. Voorzitter Theo Gerritsen, laat doorschemeren dat een bericht van verhindering gewaardeerd wordt. Geïnteresseerden kunnen lid worden van Nepos. Vaardigheden worden niet gevraagd. Ook is het niet nodig over geavanceerde apparatuur te beschikken. "Maar mensen moeten niet verwachten dat Nepos de plaats is waar je leert fotograferen. Er zijn thema-avonden en zo nu en dan worden er lezingen gegeven. Lessen verzorgen we niet", zegt secretaris Rien Rats.

Jubileum
Nepos staat aan de vooravond van het jubileum. In het laatste weekend van oktober wordt dat gevierd. "De festiviteiten vinden plaats in De Weijer in Boxmeer. Na de opening van de expositie is er een feestje voor de leden. Belangstellenden kunnen op zaterdag een kijkje nemen bij de tentoonstelling van ons materiaal. De expositie is ook op koopzondag open", zegt Jeff Meijs.
Voor informatie zie www.fotoclubnepos.nl

Meer berichten