Artist impression of nieuwe dorpshart Langenboom. (foto: Langenboom Verandert)
Artist impression of nieuwe dorpshart Langenboom. (foto: Langenboom Verandert)

Burgemeester Walraven: 'Geen voorschot nemen op plannen Langenboom'

Algemeen 437 keer gelezen

MILL | Burgemeester Antoine Walraven van de gemeente Mill en Sint Hubert wil nog geen voorschot nemen op de plannen die Langenboom Verandert onlangs heeft gepresenteerd om het dorpshart van het Millse kerkdorp een nieuwe impuls te geven met onder meer een multifunctionele accommodatie in de kerk en seniorenwoningen in De Wis. "Deze plannen bewijzen de kracht van dit dorp. Het maakt me ook trots, maar het proces moet zijn natuurlijke beloop krijgen voordat ik er uitspraken over doe", aldus Walraven.

Dat zei Walraven tijdens een werkbezoek van Wim van de Donk afgelopen woensdag aan het dorp. De Commissaris van de Koning keek zijn ogen uit in het Museum van Nostalgie en Techniek in Langenboom, waar honderden gereedschappen en gebruiksvoorwerpen van tientallen ambachten en beroepen zijn te vinden. "Echt fantastisch", zei Van de Donk. "Dit is een nog niet ontdekt plekje van Nederland dat eigenlijk veel meer bekendheid zou mogen krijgen. Het is mooi hoeveel tijd, geld en moeite er in dit museum gestoken wordt." Ook de vrijwilligers van Stichting Domus in Mill werden vereerd met een bezoek. "Wat deze mensen doen, is wat Brabant zo mooi maakt en waar ik trots op ben."

Samenwerking
De transformatie van het buitengebied, een dossier dat in de gehele provincie speelt, en de samenwerking binnen het Land van Cuijk waren twee onderwerpen die aan bod kwamen tijdens het bezoek. "De provincie heeft als standpunt dat het aan de lokale gemeenteraad is om zich uit te spreken over verdere samenwerking of fusie. De nieuwe gedeputeerde, Renze Bergsma (CDA), zal ongetwijfeld snel met alle betrokkenen om de tafel gaan", aldus Van de Donk. Walraven gebruikte het bezoek van Van de Donk ook om te pleiten voor provinciaal beleid rondom woonwagens. "We hebben een paar jaar geleden de situatie met krakers gehad. Het zou duidelijk zijn als de provincie een coördinerende rol wil spelen met betrekking tot de beleidskaders."

Waardering
Walraven sprak ook zijn waardering uit voor de 600 mensen, die vorige week in Langenboom bij elkaar kwamen om te praten over de toekomst van het dorp. "We zijn op de hoogte van de wens, maar behalve wat mooie foto's en wat zinnen tekst over hoe het dorpshart eruit moeten komen te zien, weten we formeel nog niet wat Langenboom concreet van ons wil. Alles wat ik erover roep, is voorbarig, dus dat doe ik niet. Maar de dorpskracht is iets bijzonders en mijn trots hiervoor heb ik ook gedeeld met de Commissaris."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant