Nationale Omgevingsvisie.
Nationale Omgevingsvisie.

Regio Oost-Brabant wordt NOVI-gebied

Landbouw / Visserij 338 keer gelezen

DEN BOSCH | Oost-Brabant kan intensief gaan samenwerken met het Rijk bij de transitieopgaven voor de veehouderij en het vitaliseren van het platteland. Dat staat in de Ontwerp Nationale Omgevingsvisie (NOVI) die donderdag is gelanceerd. De regio's Noordoost-Brabant, Metropoolregio Eindhoven, Noord- en Midden Limburg en het Waterschap Aa en Maas gaan samen een ontwikkelingsplan opstellen voor dit zandgrondengebied. Ook de provincie Noord-Brabant heeft hiervoor steun uitgesproken. Een toekomstbestendige regio is belangrijk voor de economische ontwikkeling en de toekomst voor inwoners en bedrijven in het gebied.

Oost-Brabant, ook wel bekend als 'Peelregio', staat voor grote maatschappelijke en economische ontwikkelopgaven. Oost-Brabant wordt gekenmerkt door zandgronden en intensieve veehouderij. De transitie naar een duurzame landbouw en het verbinden van stad en platteland maar ook klimaat-adaptatie en de energietransitie vragen om een integrale aanpak. De Regio Noordoost Brabant, Metropoolregio Eindhoven, Noord- en Midden Limburg en het Waterschap Aa en Maas in een gezamenlijke brief aan de Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties weten met een gezamenlijk plan voor de ontwikkeling van de Peelregio te komen. Hiermee gaan de partijen in op het aanbod van de minister om vanuit de NOVI hierin samen op te trekken met het Rijk. De provincie Noord-Brabant zal de aanpak gaan ondersteunen.

Toekomstbestendig maken
Sinds 2018 werken de regio's en het waterschap al in de Peel samen aan initiatieven die bijdragen aan een vitaal platteland. Daarnaast wordt in diverse proefgebieden al langer gewerkt aan innovaties in kringlooplandbouw. Voor het toekomstbestendig maken van het gebied is het echter nodig om alle opgaven in een samenhangend geheel op te pakken. Nu Oost-Brabant in de ontwerp NOVI als 'NOVI gebied' is aangewezen, kan dat proces worden versneld samen met het Rijk, provincie en regio's. Marnix Bakermans, bestuurlijk trekker van het programma Transitie Landbouw van Regio Noordoost Brabant spreekt, namens de bestuurlijke kopgroep van de regio's en het waterschap, de volgende wens uit: "We wensen elkaar een goed samenspel toe binnen een krachtige netwerkomgeving. Door met elkaar één gezamenlijke, gebiedsgerichte agenda op te stellen, kunnen we de komende jaren gericht aan de slag om de Peel verder te ontwikkelen."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant