Lex Roolvink (links) werd onlangs herbenoemd als burgemeester van Grave.
Lex Roolvink (links) werd onlangs herbenoemd als burgemeester van Grave. Foto: Annelies Graafsma
ingezonden brief

'Mening burgemeester over herindeling wel degelijk van belang'

Algemeen 290 keer gelezen

Op 12 juli verscheen in De Maas Driehoek een interview met de burgemeester van Grave, Lex Roolvink. In dat interview stond een alinea die mij opviel maar niet verbaasde. De interviewster vroeg naar zijn mening over de bestuurlijke organisatie in het Land van Cuijk. Dat was een logische vraag. Je mag rustig zeggen dat er in het Land Cuijk (al jaren) op dit terrein iets aan de hand is en dus is de zienswijze van een burgemeester die een belangrijke rol vervult in die bestuurlijke organisatie interessant en van betekenis. Dat hij antwoordde wel een mening te hebben, maar die niet openbaar wilde maken is dan opvallend. Dat zijn reactie mij niet verbaasde komt omdat het in Grave herhaaldelijk voorkomt dat de voorzitter van de raad, en dat is die burgemeester ook, op een opmerking uit de Graafse raad over iets dat blijkbaar niet lekker loopt antwoordt dat de raad dat zelf zo heeft beslist. Ik ben van mening dat hij er zich in die gevallen te makkelijk van af maakt.

De gemeenteraad, college en burgemeester hebben ieder hun eigen bevoegdheden. Dat wil echter niet zeggen dat zij onafhankelijk van elkaar opereren. Besluiten van de gemeenteraad moeten door het college en de burgemeester worden uitgevoerd. Het is dan ook gewenst dat de raad weet wat het standpunt van de de andere bestuursorganen is voordat het besluit wordt genomen. In veel gevallen besluit de raad zelfs op basis van het voorstel van het college. De gemeenteraad dient een besluit over de bestuurlijke toekomst van Grave te nemen. Als de raad zegt dat daarvoor de mening van de inwoners belangrijk is dan is de mening van het college en van de burgemeester dat zeker.

Of college en/of burgemeester het al of niet eens zijn met een voorgenomen raadsbesluit is een belangrijk gegeven. Zelf bij een simpele motie wordt daar naar gevraagd alvorens over de motie wordt gestemd. Nu de burgemeester te kennen heeft gegeven een mening te hebben over de bestuurlijke toekomst van Grave is het niet meer dan normaal dan dat de raad hem alsnog om die mening vraagt. Volgens mij hadden ze dat al veel eerder moeten doen. Het is toch niet meer dan normaal dat je weet hoe medebestuurders over dergelijke belangrijke zaken denken?

Leo de Vreede

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant