Antoine Walraven is herbenoemd als burgemeester van de gemeente Mill en Sint Hubert.
Antoine Walraven is herbenoemd als burgemeester van de gemeente Mill en Sint Hubert. Archieffoto: Diana Derks
interview

'De mensen in de gemeente Mill en Sint Hubert zijn échte doeners'

Human Interest 559 keer gelezen


Antoine Walraven werd vlak voor de zomer herbenoemd als burgemeester van de gemeente Mill en Sint Hubert. Hij zit op z'n plek in de plattelandsgemeente. "Uit onderzoek van 'Waar staat je gemeente?' blijkt dat de mensen hier het leven waarderen met ruime voldoendes. Zo ervaar ik het ook in mijn werk."

"De eerste ambtstermijn is me heel goed bevallen, anders zou ik ook niet open hebben gestaan voor een tweede termijn. De liefde moet van twee kanten komen. Ik ben direct gaan wonen in Langenboom. In het weekend sta ik langs het voetbalveld en doe ik de boodschappen in mijn eigen gemeente. Zodoende ben ik me er snel thuis gaan voelen", vertelt Walraven, die in juni 2013 Hans Verheijen opvolgde. De Eindhovenaar typeert Mill en Sint Hubert als een 'gemoedelijk gemeente'. "Waar mensen graag wonen, werken en recreëren. Mensen beseffen soms nog niet in wat voor mooie omgeving we hier zitten. Die trots mag nog steeds groeien", benadrukt hij. Het is ook één van de redenen dat Walraven voorzitter is van het Regionaal Bureau voor Toerisme (RBT) Land van Cuijk. "Ik wil graag een ambassadeur zijn van dit gebied. Wat we in deze regio op het gebied van toerisme en recreatie in de afgelopen jaren hebben bereikt, is inmiddels een voorbeeld voor heel Brabant en andere delen van het land."

Doeners
Dat juist Mill en Sint Hubert met een veelvoud aan activiteiten en evenementen een belangrijke bijdrage levert aan recreatie binnen het Land van Cuijk, is volgens Walraven geen toeval. "De mensen hier zijn bescheiden, maar échte doeners. Eén keer per jaar komen de organisatoren van al deze activiteiten (samengebracht onder het platform Ontdek Mill) samen om goede ideeën te delen. Vervolgens worden deze activiteiten en evenementen ook gerealiseerd. In Mill schrijven ze niet eerst vuistdikke rapporten, maar steken ze de handen uit de mouwen. Denk aan de DuoMarathon, Mill at the Park en het Oerparcours." Walraven roemt de samenwerking tussen horeca en organisatoren. "Er is veel respect voor elkaar. Dat is begonnen met de doorkomst van de Vierdaagse drie jaar geleden. De horeca hebben toen de handen ineengeslagen en er samen geld en energie in gestoken. Die samenwerking is er nog steeds tijdens de kermis en carnaval. Is sommige gemeenten is dit echt ondenkbaar."
Het maakt Walraven trots, temeer omdat hij naar eigen zeggen 'graag praat met mensen waar je energie van krijgt'. "Ondernemers, organisatoren, vrijwilligers: Allemaal mensen die bereid zijn hun nek uit te steken en de mouwen willen opstropen. Op die manier kun je iets bereiken. Als er vier dagen wordt gefeest en het soms een half uurtje langer doorgaat, wordt niet meteen de politie gebeld, maar gunt men elkaar het feestje. Omdat ze trots zijn op het dorp, trots op de lokale band en de plaatselijk kermis."
Aanvullend laat Walraven weten ook zelf 'graag dingen te doen waar ik energie van krijg'. "In Mill en Sint Hubert is veel fantastisch ontstaan doordat mensen naast elkaar gaan staan. Daar probeer ik mijn bijdrage aan te kunnen leveren. Zou heb ik het centrummanagement uit Best (waar Walraven tussen 2010 en 2013 wethouder was, red.) uitgenodigd om de OCMill, toen nog in oprichting, te vertellen hoe ze het in Best hebben gedaan. Om de positieve energie over te brengen. Zo ook binnen het RBT. Laatst maakte ik kennis met 'Promotie Grave'. Die heb ik geadviseerd om een kop koffie te gaan drinken met de mensen van Ontdek Mill."

Voldoening
Voldoening haalt Walraven ook uit zijn 'Rondje van de Burgemeester'. "Bij mensen op bezoek, gebakjes en koffie mee. Het levert telkens waardevolle gesprekken over van alles en nog wat op. Mensen zijn openhartig. Soms kun je ze op weg helpen, soms is een luisterend oor voldoende", zegt Walraven. Hij deelt graag op social media wat hem in het dagelijks leven bezighoudt, zowel privé als als burgemeester. "Dit is wie ik ben", zegt hij. "Social media bieden veel kansen. Het is een nieuwe manier van communiceren. Zodoende heb ik ook het initiatief genomen voor de ontwikkeling van een social media-visie voor onze gemeente. Als burgemeester wil je naast de mensen staan. Ik krijg veel persoonlijke berichten via Messenger. Zo kun je in relatief weinig tijd veel voor elkaar krijgen. Een burgemeester is ook gewoon een mens met hobby's en een gezinsleven. Hetzelfde geldt voor wethouders en raadsleden. Ben je op werkbezoek, maak even een foto en deel die. Mensen krijgen zo de belangstelling die ze verdienen. Gooi de luiken open, laat zien wat je doet en gebruik de social media ook om op te halen", meent Walraven, die ook graag een beroep doet op het (digitaal) inwonerspanel. "Je hebt de meningen van de bevolking nodig. Neem het kunstwerk op de Markt. Daar hebben we de omwonenden bewust bij betrokken. Logisch lijkt mij, want zij moeten er elke dagen tegenaan kijken."

Samenwerking
Richting de toekomst is de samenwerking binnen het Land van Cuijk een belangrijk onderwerp, net als tijdens zijn eerste termijn. "Een meerderheid van de Millse gemeenteraad gelooft nog steeds in één gemeente Cuijk-Grave-Mill (CGM). Ik ben verantwoordelijk voor mijn raad. Zij bepalen de koers en ik roei de richting op die ze willen. De discussie moet op basis van de juiste argumenten en criteria worden gevoerd. Onderbuikgevoelens krijgen nog wel eens de overhand. Het is ingewikkelde materie, maar niemand weet écht wat het beste is. Zowel het argument dat je als kleine gemeente het bestuur dichtbij de burger hebt als het argument dat je als grote gemeente tegenwicht kan geven aan Meierijstad en Oss klopt. Veel zaken pakken we in het Land van Cuijk al gezamenlijk op. Toerisme en glasvezel zijn daar mooie voorbeelden van. Maar dat kan dus ook zonder gemeentelijk herindeling." Walraven maakt zich vooral zorgen over de ambtelijke samenwerking zodra de nieuwe fusiegemeente (Cuijk-Boxmeer-Sint Anthonis, beter bekend als CBA) in 2022 een feit is. "Binnen de ambtelijke organisatie CGM werken op dit moment 400 mensen keihard aan een goede dienstverlening. Die zagen dit in 2014 ook niet aankomen. Ik heb er respect en begrip voor dat één van onze samenwerkingspartners (Cuijk) kiest voor een ander bestuurlijk construct, maar het mag niet zo zijn dat de problemen bij Mill en Grave worden neergelegd. We hebben een goede en krachtige organisatie gebouwd, dus ik maak we uiteraard wel zorgen. Want wat betekent dit voor de toekomst? Hoe verloopt de ambtelijke samenwerking? Bovendien moet Cuijk de frictiekosten gaan betalen als het uit de ambtelijke samenwerking stapt. Die kosten kunnen fors oplopen. De vraag is of de raadsleden in Cuijk dan nog steeds zo enthousiast zijn en dit denken te kunnen uitleggen aan de burger..."

Veiligheid
Walraven is als burgemeester ook verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid. Het stemt hem trots dat Mill en Sint Hubert te boek staat als de veiligste gemeente van Noord-Brabant en Limburg. "De sociale controle in Mill, Sint Hubert, Langenboom en Wilbertoord is groot. Ons kent ons. Als mensen een auto in de straat zien staan, die ze niet kennen, gaat er een bericht uit in de Buurtapp. Maar we willen ook graag de veiligste gemeente blijven. Daarom vindt momenteel een inventarisatie van het buitengebied plaats. Brabant is het Columbia van de wereld qua XTC en pillen. Veel agrariërs stoppen, dus het buitengebied wordt een risicogebied. Het probleem kunnen we alleen samen tackelen. Maar samen met Paul Depla (Breda) ben ik ook de bestuurlijke trekker van de aanpak tegen ondermijning in het amateurvoetbal. Steeds vaker worden clubs in Brabant 'overgenomen' door criminelen die vervolgens veel geld steken in het eerste elftal, maar er andere praktijken op nahouden. Dat moeten we in het Land van Cuijk niet willen."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant