Archieffoto.
Archieffoto. Foto: Aileen van Tilburg
column Koos

'Hoe Boxmeer de parlementaire geschiedenis veranderde'

Column 274 keer gelezen

Nederig doe ik een stapje opzij en laat oud minister-president Dries van Agt aan het woord, het gaat over de kabinetsformatie van 1977: "Het kabinet-Den Uyl 2 is er nooit gekomen. En waar het aan ligt? Ik weet het zeker: het komt door Boxmeer. De Ronde van Boxmeer heeft de parlementaire geschiedenis van Nederland waarlijk veranderd."
Als je het leest, geloof je je ogen bijna niet. Ik weet, het verhaal is al vaak verteld, maar zo klip en klaar als Van Agt het in januari dit jaar in een gesprek met Dionne Stax voor omroep Max vertelde, had ik het nog nooit gehoord.

Het is een juweel van een verhaal. Marco van de Plasse heeft passages van die uitzending uitgetikt en leverde het aan voor het boek Zijwieltjes en Verzuurde Benen dat afgelopen vrijdag tijdens het wielercafé in Boxmeer door Wim Daniëls een regionale wielerhelden werd uitgereikt. Raken wij doorgaans al opgewonden als een wethouder naast het potje heeft gepiest, dit is toch even heel andere koek. Heel Den Haag in rep en roer omdat een van de belangrijkste onderhandelaars op het hoogtepunt van de besprekingen doodleuk in de auto stapte en naar Boxmeer ging. In dat Brabantse dorp hadden ze van het rumoer in de hofstad niet zoveel meegekregen, voor hen was het kennelijk de normaalste zaak van de wereld dat de wielergekke oud-minister-president het wielrennen belangrijker vond dan het Haagse geneuzel. Van Agt vertelde aan Dionne: "Ik zei de heren dat ik over een poosje wel terug zou komen. Vervolgens ging ik als de weerga in de auto naar Boxmeer. In die auto zaten ook journalist Max van Weezel en zijn vriend en hoofdredacteur Joop van Tijn. We gingen samen in de auto op weg. En wat gebeurde er? Op de radio kwamen er van allerlei luitjes met toeters aan het Nederlandse volk vertellen dat de onderhandelingen nog altijd niet waren voortgezet en dat men zich tegelijkertijd afvroeg waar de CDA-onderhandelaar nou eigenlijk bleef."

Kijk, dit zijn nog eens verhalen. In dit lijvige boek heeft een hele rits schrijvers uit de regio wielerverhalen bijeengebracht. Het gaat uiteraard ook over de gebroeders Van Katwijk, maar even zo goed over mindere goden. En over ronde-uitvinder Ad Rijnen die het spel met journalisten en renners op het randje wist te spelen. Die wist net als Van Agt: soms is het heerlijk om even niet te deugen.

Koos

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant