Halina Hendrickx (links) en Marije Kos ageren tegen de plannen van het Waterschap voor de 'Lob van Gennep'.
Halina Hendrickx (links) en Marije Kos ageren tegen de plannen van het Waterschap voor de 'Lob van Gennep'. Foto: Martijn Schwillens

'Reëel risico dat Lob van Gennep onder water wordt gezet'

Algemeen 1.252 keer gelezen

PLASMOLEN | Er is een groeiend verzet tegen één van de plannen van het Waterschap Limburg om de zogeheten 'Lob van Gennep' te beschermen tegen hoogwater van de Maas met een waterkerende instroomvoorziening. "Veel mensen beseffen niet dat er een risico is dat het gebied hier onder water zal worden gezet", vertelt Halina Hendrickx van burgerinitiatief 'Nee tegen de Vloedgolf'.

Door Martijn Schwillens

De dijken in de 'Lob van Gennep' (Ottersum, Ven-Zelderheide, Milsbeek, Middelaar en Plasmolen) moeten hoger en sterker worden. Er liggen drie opties voor. Bij 'optie 3' is sprake van een waterkerende instroomvoorziening: kleppen die bij extreem hoog water worden opengezet. Om het gebied stroomafwaarts te beschermen, wordt dan de 'Lob' (20km2) onder water gezet. "Ik kreeg de plannen onder ogen en dacht meteen: Dit kan niet waar zijn! Dat het liefste plekje van je wereld, je thuis, niet wordt beschermd door de overheid", zegt Hendrickx. Marije Kos is er namens het burgerinitiatief in gedoken. Daaruit blijkt volgens de inwoonster van Milsbeek bij de autoriteiten duidelijk een voorkeur voor 'optie 3'. "Het Waterschap kan dan wel zeggen dat de kans heel minimaal is dat onderwaterzetting ooit nodig is, maar met de klimaatverandering is helemaal niet duidelijk hoe vaak we extreem hoogwater krijgen en in welke mate. Dat kunnen ze helemaal niet voorspellen."

'Optie moet van tafel'
De angst bij veel mensen hier dat het gebied onder water wordt gezet, is reëel, stelt het tweetal. "Wat ons met name tegenstaat bij dit plan, is dat het gebied door menselijk handelen onder water komt te staan. Iemand draait gewoon de sluis open. Wij vinden dat deze optie van tafel moet", benadrukt Kos. De angst wordt mede ingegeven door het feit dat zowel het Waterschap als de gemeenten (op velerlei verzoek) duidelijkheid gaan geven over een eventuele schadevergoeding als het zover komt. "In Groningen weten ze daar inmiddels alles van", sombert Hendrickx: "Maar wat hebben we aan geld als we vluchteling in eigen land moeten zijn en alles waar je voor leeft en werkt in één klap weggevaagd wordt door een watervloed en modderstroom?"
Volgens het Waterschap liggen alle opties nog open en kunnen omwonenden meepraten tijdens inloopavonden die vanaf september plaatsvinden. "Maar alleen van optie 3 heb ik het kostenplaatje (161 miljoen euro) kunnen ontdekken. Het is ook de enige optie waar sprake is van een economisch model", zegt Kos tot slot.

Lees meer hierover in De Maas Driehoek van dinsdag 6 augustus.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant