Archieffoto.
Archieffoto. Foto: Aileen van Tilburg
column Koos

'Geen gezeik, iedereen rijk.' En bovendien: 'Alles voor niks'

Column 425 keer gelezen

De kwaliteit van het leven in een dorp – ofwel: levendigheid, aangenaamheid, aantrekkelijkheid – wordt voor een belangrijk deel bepaald door de vraag of er een groepje mensen is dat de handen uit de mouw wil steken en "leuke dingen" wil organiseren.

Welnu, die mensen zijn voorradig, gezien de hoeveelheid publieksevenementen in onze omgeving, van SumMmertime in Gennep tot de Vierdaagsefeesten in Cuijk, van de vakantiejaarmarkt in Mill tot Daags na de Tour in Boxmeer. De vraag waar ze de energie en enthousiasme vandaan halen, laat ik maar liever door een psycholoog beantwoorden. Maar mooi vind ik het wel, hulde.

Misschien dat weinigen zich die vraag stellen. Omdat het zo logisch is? Van een heel andere orde, maar wat mij betreft net zo interessant is de vraag hoe ze het allemaal betaald krijgen. Als ik de enorme bedragen hoor, die er links en rechts mee gemoeid zijn, gaat het me duizelen. Bij een festival of ander omheinde activiteit is het duidelijk: als je erbij wilt zijn, ga je door een poort en betaal je jouw deel van de kosten, ofwel een entreekaartje. Maar hoe zit dat daar waar je vrijelijk binnen kunt lopen? Het concert van het Vierdaagseorkest op de kade in Cuijk, de muzikanten in Gennep of de wielrenners in Boxmeer? Het simpelste antwoord: sponsors. Veelal zijn de organisatoren een heel jaar lang, ik zeg: een héél jaar lang bezig om de nodig tonnen bij de bedrijven bij elkaar te praten. Knap werk, minstens net zo moeilijk als heel hard fietsen.

Maar daar zit natuurlijk ook een keer een grens aan. En mag degene die aan het feesten gaat in Gennep, Mill, Cuijk, Boxmeer en zo ongeveer elk ander dorp zelf misschien ook een steentje bijdragen? Ik proef zo links en rechts af en toe een variant op de leuze van Jacobse en Van Es: 'Geen gezeik, iedereen rijk'. Ik voeg daar aan toe: 'En alles voor niks'.
Onder reacties op de consumptieprijzen in Boxmeer, hoor ik mensen opperen dat ze in de supermarkt veel goedkoper kunnen inslaan. Dat zal ongetwijfeld waar zijn. Maar als die persoon dan met zijn goedkope drankje naar de renners, de bands en het hele feest staat te kijken, zou die zich dan niet even afvragen wie dat allemaal betaalt? Van zijn/haar drankje kan de kroegbaas in ieder niet zijn podium betalen of iets doorgeven aan de organisatie.

Koos

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant