Overhandiging door Ron Fierst van Wijnandsbergen (links) aan burgemeester Roolvink van het boek 'Stedelijke sociale zorg in de eerste helft van de zestiende eeuw in Grave'.
Overhandiging door Ron Fierst van Wijnandsbergen (links) aan burgemeester Roolvink van het boek 'Stedelijke sociale zorg in de eerste helft van de zestiende eeuw in Grave'. Foto: Henk Smits

Boekje over de zorg in Grave gedurende de zestiende eeuw

Historie 417 keer gelezen

GRAVE | Afgelopen maand verscheen het boekje 'Stedelijke sociale zorg in de eerste helft van de zestiende eeuw in Grave' van Ron Fierst van Wijnandsbergen, een brochure van 72 pagina's die een bewerking is van een eerder in het Noordbrabants Historisch Jaarboek verschenen artikel.

Fierst is de auteur van een indrukwekkend proefschrift (2013) met de titel 'Ghenge ende gheve in Grave, fondsvorming van armeninstellingen en middeleeuwse monetaire problematiek'. Hij is daardoor volkomen vertrouwd met de archieven van het Graafse gasthuis en de Graafse Tafel van de Heilige Geest. Aan de hand van die archieven laat hij zien hoe deze sociale instellingen destijds functioneerden, maar ook dat een groot deel van de toenmalige inwoners van Grave door omstandigheden voor korte of langere duur daarvan afhankelijk was. Hij bespreekt hoe de armenzorg was georganiseerd, wat er aan de armen werd gegeven en hoe dat werd gedaan. Heel bijzonder, zo niet uniek is een lijst met naam en toenaam van armen die in deze periode door het Gasthuis en de Tafel werden bedeeld. De brochure, bedoeld voor iedereen met belangstelling voor de geschiedenis, is uitstekend leesbaar en prachtig geïllustreerd. Te koop bij het Graafs Museum en boekhandel Van Dinter (Boxmeer) voor slechts 13,50 euro.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant