Het pompen van water uit de Maas naar de Sambeekse Uitwatering en Oeffeltse Raam.
Het pompen van water uit de Maas naar de Sambeekse Uitwatering en Oeffeltse Raam. Foto: Waterschap Aa en Maas

Opgepompt Maaswater voor drooggevallen beken rond Boxmeer

Algemeen 609 keer gelezen

BOXMEER | Door de aanhoudende droogte staan de Sambeekse Uitwatering en Oeffeltse Raam vrijwel droog. Om deze beken in de omgeving Boxmeer te voorzien van stromend water laat waterschap Aa en Maas met behulp van pompen water uit de Maas in de Sambeekse Uitwatering in.

Rijkswaterstaat heeft hiervoor toestemming gegeven. Zodra het water in de Sambeekse Uitwatering op peil is, kan het de Oeffeltse Raam in stromen. Met deze maatregel voorkomt Aa en Maas vissterfte en schade aan bijzondere stroming minnende vissoorten zoals de kokerjuffer en de rivierdonderpad. Bovendien wordt het grondwater zo ook weer een beetje aangevuld.

Experiment
Het idee om water in te laten vanuit de Maas komt voort uit het project Klimaatadaptieve Aanpak Oeffeltse Raam. Waterschapsbestuurder Peter van Dijk: "Samen met de gemeente Boxmeer, grondeigenaren, bedrijventerrein Saxe Gotha en Brabants Landschap werken we aan oplossingen voor problemen als droogte, wateroverlast en beheer en onderhoud in het gebied van de Oeffeltse Raam. Dit gebied heeft eigenlijk elk jaar wel met droogte te kampen. Vooruitlopend op een definitieve oplossing voor dit probleem pompen we nu bij wijze van experiment water in de Sambeekse Uitwatering en de Oeffeltse Raam. Als dat goed uitpakt, wordt het een definitieve maatregel."

Waterverdeling
Het waterschap verdeelt het water via onder andere de Astense Aa, de Oude Aa, de Peelse Loop en het Peelkanaal. Via dit kanaal stroomt het water vanaf Vredepaal via de Oploosche Molenbeek richting de Oeffeltse Raam en richting Mill. Vanwege de droogte is er te weinig water om het hele achterliggende gebied van water te voorzien en staan beken als de Sambeekse Uitwatering en de Oeffeltse Raam nu droog. Vandaar dat Aa en Maas tijdelijk van de uitwatering een inlaatpunt maakt om zo beide beken van water te voorzien.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant