Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
Nico Bos: 'De straat moet wel leefbaar blijven.'
Nico Bos: 'De straat moet wel leefbaar blijven.' (Foto: Martijn Schwillens)

Bewoners Nieuw-Bergen tegen plaatsing 'zoveelste statushouders' in Van Straelenstraat

  •   1024 keer gelezen

NIEUW BERGEN | Bewoners van de Van Straelenstraat in Nieuw Bergen zijn het zat: zij willen niet nog meer statushouders in hun straat. Maar liefst negentien van de 47 huishoudens in de straat hebben hun handtekening gezet onder een petitie die had moeten voorkomen dat ook een zevende woning zou worden toegewezen aan statushouders. "Ik heb niks tegen buitenlanders, maar wet is wet", zegt Nico Bos.

Door onze redactie

De 85-jarige bewoner van de Van Straelenstraat is uitgesproken. In de bijna vijftig jaar dat hij er woont, heeft hij de straat zien ontwikkelen tot 'een allochtonenbuurt'. "Dit was vroeger de crimineelste straat van Bergen. Toen die ellende voorbij is, was het hier prima wonen. Maar sinds 2014 worden de huurhuizen standaard toegewezen aan statushouders. Genoeg is genoeg. Dat vinden zelfs de andere buitenlanders die hier in de straat wonen", benadrukt Bos. "De wetgeving is heel duidelijk: in een straat met 40 tot 45 woningen mogen maximaal zes woningen worden toegekend aan statushouders. Er komt nu een gezin dat uit negen personen bestaat. De straat moet wel leefbaar blijven. Deze toewijzing moet van tafel en de woning moet worden vrijgeven aan Jan de Hollander. Er zitten genoeg mensen te wachten op een fatsoenlijke huurwoning, maar ondertussen worden alle statushouders in deze straat gezet."

'Inderdaad erg hoog'
De Van Straelenstraat kent 47 huurwoningen en formeel lijkt woningcorporatie Destion dus in haar gelijk te staan, al geeft ook directeur-bestuurder Wilbert Pothoff zelf toe dat zeven statushouders op dat aantal woningen 'inderdaad erg hoog is'. "Ik zal er op toezien dat dit aantal in dit deel van de straat niet verder zal toenemen", schrijft hij in een brief aan Bos, die namens negentien aanwonenden spreekt. Allen hebben zij hun handtekeningen gezet onder een petitie die is ingediend bij Destion en de gemeente Bergen, dat bemiddelt bij de toewijzing van huurwoningen aan statushouders. Daarbij is er discussie over het aantal statushouders in de straat. Zo meent Bos dat acht woningen worden bewoond door statushouders en spreekt Destion, inclusief deze toewijzing, over zeven woningen. De toewijzing blijft gehandhaafd, meldt Destion.
De gemeente Bergen heeft de petitie 'ter kennisgeving aangenomen'. "Wij zijn vanuit de Rijksoverheid verplicht om statushouders te huisvesten. Hiervoor zijn we afhankelijk van het aanbod van Destion. Wij zijn blij met de huurwoningen die zij beschikbaar stellen", laat een woordvoerster weten.
Nico Bos tot slot: "Ik ga hiermee tot aan het Ministerie."

Meer berichten