Frank Jans gaat stoppen met zijn kapsalon Frank's Haarmode in Oploo.
Frank Jans gaat stoppen met zijn kapsalon Frank's Haarmode in Oploo.

Frank's Haarmode in Oploo stopt: '50 uur werken is teveel'

Zakelijk 1.802 keer gelezen

OPLOO | Kapsalon Frank's Haarmode in Oploo stopt ermee. "Wat ik ga doen? Alles staat open, maar ik wil geen vijftig uur in de week meer werken", vertelt Frank.

Our mirrors show you how beautiful you are! De tekst op de muur van Frank's Haarmode verraadt de passie waarmee Frank ruim 35 jaar zijn klanten heeft geholpen. "Sommigen al vanaf dag één. Ik heb voordat ik voor mezelf begon ook eerst vijf jaar bij een werkgever gewerkt. Daarna bijna dertig jaar voor mezelf. Gemiddeld werk ik ongeveer alles bij elkaar zo'n vijftig uur in de week. Dat begint zijn tol te eisen. Ik heb er voor gekozen om meer vrije tijd te gaan nemen en andere dingen op te pakken", vervolgt Frank.

Lang getwijfeld
Het kappersvak is hem altijd goed bevallen, maar het ondernemerschap is hem de laatste jaren gaan tegenstaan. "Vroeger had je nog wat administratie te doen na het werk, maar zelfs met drie man personeel kom ik tijd tekort. Ook alle wetjes en regeltjes waar wij ons aan moeten houden worden steeds meer en meer, het is soms niet leuk meer. Het ondernemerschap is veel anders dan toen ik op mijn 23ste mijn eigen salon begon. Je had vak- en ondernemersdiploma's nodig en de garage die er stond moest na een bestemmingsplanwijziging helemaal van de grond af opnieuw gebouwd worden, want in de bestaande garage mocht ik mezelf niet vestigen. Er waren heel wat eisen in die tijd. Toen ik in 1990 mijn kapsalon opende, heb ik meteen een kapster in dienst genomen. De salon groeide en al snel kwam er weer een kapster bij. Later stonden we met drie à vier personen de hele dag te werken en volgden we cursussen om bij te blijven met de nieuwste trends."
De werkdruk is sinds de jaren '90 flink toegenomen. Dat komt vooral omdat hij in plaats van kapper vooral ondernemer is geworden. "Bijna iedereen wil parttime werken en ook op social media-gebied en qua boekhouding ben je heel veel tijd kwijt. Sommige dagen werk ik bijna de klok rond. Alleen op zondag hebben we tijd voor onszelf. Ik heb lang getwijfeld, maar uiteindelijk gekozen voor ons privéleven."
Het sluiten van zijn 'levenswerk' zal pittig worden, meent Frank. "Ik weet niet of ik in het kappersvak blijf of totaal iets anders ga doen. Alle opties zijn nog open, ik zie wel wat er op mijn pad komt. Het zal wennen worden om meer vrije tijd te hebben en weet ook nog niet hoe ik die ga invullen, maar dat komt wel goed. Natuurlijk zal ik mijn werk en mijn klanten missen, want je hebt uiteraard in al die jaren wel een band met je klanten opgebouwd."
Frank's Haarmode sluit na zaterdag 14 september zijn deuren definitief. "Ik wil iedereen bedanken voor het jarenlange vertrouwen", besluit hij.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant