Archieffoto.
Archieffoto. Foto: Aileen van Tilburg

COLUMN: 'Bewoners Lob van Gennep: zevenduizend bofkonten'

Column 438 keer gelezen

Met het aanhoudende geweeklaag over de alom heersende droogte is dit nou niet meteen het juiste gesternte om het te gaan hebben over wateroverlast. Toch zijn daar zo'n zevenduizend mensen dezer dagen druk mee. Dat zijn de inwoners van de dorpen Ven-Zelderheide, Ottersum, Milsbeek, Plasmolen en Middelaar. Die mensen hebben de pech dat ze in een lager gelegen gebied wonen, het Lob van Gennep.

Dat Lob van Gennep is het Ei van Columbus voor ingenieurs en politici die zich aan het denken hebben gezet over oplossingen voor tijden van veel water. Zoals is 1993 en 1995, toen we massaal natte voeten opliepen.
Als het echt de spuigaten gaat uitlopen – dus nog een beetje erger dan die toestanden eind vorige eeuw - dan stijgt het water tot ver boven het keukenraam van honderdduizenden mensen langs de Maas richting 's Hertogenbosch. Maar dat kan anders. Want als ze nou dat water even parkeren in de vijf laaggelegen dorpen van het Lob van Gennep hoeven ze in Brabant niet te gaan pompen en dweilen.

De macht van het getal: de ellende van zevenduizend Limburgers tegenover kurkdroge honderdduizenden Brabantse voeten. Valt wat voor te zeggen, zeg ik. Want ik woon niet in Ven-Zelderheide, Ottersum, Milsbeek, Plasmolen of Middelaar. Zij wel. En als ze nog niet in de smiezen hadden dat ze daar helemaal niet hadden moeten gaan wonen, dan wordt hen dat in één zinnetje haarfijn uitgelegd op de website LobvanGennep.nl. Daar staat: "De Lob van Gennep is een uitgestrekt, laaggelegen gebied tussen Mook en Gennep. Je beseft het vaak niet, maar van oudsher is dit gebied onderdeel van de Maas. Men woont en werkt dus in de rivierbedding."

Er zal oorspronkelijk ook wel bij gestaan hebben: 'Dikke Bult, Eigen Schuld.' Dat een eenling zich vergist, kun je nog bevatten, maar zevenduizend stommeriken bij elkaar, is ongekend.
Dat soort mensen ga je niet wijzer maken dan strikt noodzakelijk. Op genoemde website staat nergens te lezen dat hun dakgoot in het water komt te liggen. Nee, de communicatie-experts fabriceerden prachtige teksten over de mazzel die deze mensen treft. "De dijken worden versterkt en verhoogd en het gebied stroomt pas later (minder vaak) in." Foutje: dat laatste woord moet zijn "onder". Het gebied wordt nog mooier gemaakt en er worden voet- en fietspaden aangelegd.

Nee, die zevenduizend zijn geen stommeriken. Pure bofkonten zijn het.

Koos.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant