'Minste aantal alcoholisten van Noord-Brabant in Cuijk'
'Minste aantal alcoholisten van Noord-Brabant in Cuijk'
onderzoek

'Cuijk kent minste alcoholisten, ook Boxmeer en Mill scoren laag'

Algemeen 1.266 keer gelezen

CUIJK | Nederland kent een aanzienlijk aantal overmatige drinkers. Afkickkliniekwijzer.nl deed onderzoek naar het alcoholgebruik van volwassen Nederlanders op basis van data van het CBS en het RIVM. Gemiddeld drinkt één op de elf overmatig veel alcohol. In Noord-Brabant ligt het gemiddelde op 7%. In de gehele provincie kent Cuijk het laagste percentage alcoholisten, slechts vier procent.

Overmatig drankgebruik betekent in de praktijk meer dan 21 (mannen) en 14 (vrouwen) glazen alcohol per week. Overmatig drankgebruik concentreert zich volgens het onderzoek vooral in 'rijke' (kust)gemeentes zoals Bloemendaal, Laren (NH) en Noordwijk. Van de twaalf Nederlandse provincies is Noord-Holland de koploper. Ook de gemeenten Boxmeer, Mill en Sint Hubert (ieder 5%) en Sint Anthonis (6%) scoren lager dan het provinciegemiddelde. Alleen in Grave (8%) ligt het percentage hoger. Cuijk scoort ook het laagst in het overzicht qua zware drinkers: één keer per week zes of meer glazen (mannen) of één keer per week vier of meer glazen (vrouwen). Ter vergelijking, de Brabantse gemeente Asten staat in de landelijke top-10 van overmatige drinkers per gemeente. In deze regio wordt door één op negen alcoholgebruikers meer genuttigd dan de door het RIVM vastgestelde norm. Daarnaast is ook nog eens 16% van de Astenaren een zware drinker.

Opvallend
Opvallend gegeven is dat Cuijk ook derde staat in de ranglijst van het hoogste aantal niet- of gematigde drinkers. Maar liefst 43% van alle Cuijkenaren drinkt dagelijks geen of maximaal één glas alcohol per dag. Alleen in Altena en Hardenberg wordt minder gedronken. In Eersel houden relatief weinig mensen (26%) zich aan de norm van één glas alcohol per dag of minder. Someren heeft de twijfelachtige eer te mogen prijken met het hoogste aantal zware drinkers (17%).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant