Bever.
Bever.

INGEZONDEN BRIEF: 'Is de bever wel of niet beschermd?'

Ingezonden 1.823 keer gelezen

Twee jaar geleden deed ik namens een bewoner van het Zand in Boxmeer mijn beklag inzake overlast van bevers op het terrein van de Zusters van de Julie Postel. Ik deed mijn beklag telefonisch. Ik nodigde het Waterschap Aa en Maas uit voor een bezoekje. Ze gaven niet thuis. De bevers hadden toen al voor duizenden euro's schade aangericht in de tuinen van de bewoners van het Zand.

Ik heb toen ook gewaarschuwd voor de toegangsweg tot het klooster. Ook de ingang van de brug heeft de bever inmiddels ondergraven. En is het zorgcentrum amper nog bereikbaar voor autoverkeer. Mijn adviezen aan het Waterschap waren aan dovemansoren gericht. Wat een arrogantie!

Het Waterschap doet aan symboolpolitiek. Zitten de bevers in 'hun eigen' watergangen en hebben ze daar een dam of burcht gebouwd, dan worden ze verwijderd zonder ontheffing (Oeffeltse Raam) of ze worden zonder pardon doodgeschoten. Het is van de zotte. Nu zitten de bevers echter op een particulier terrein en is de eigenaar van dat terrein de pineut. Want deze bevers zijn ineens beschermd.

Anderhalve kilometer verderop worden ze weggepest of doodgeschoten. Ze worden in alle stilte gedood. Volgens het Waterschap zorgen de bevers voor overlast. Dat was een drogargument. Ongeloofwaardig is het beleid dat het Waterschap erop nahoudt. Ze houden zichzelf aan het werk en gebruiken hun zogenaamde protocollen als het hun uitkomt.

Huub Thoonen
Boxmeer

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant