V.l.n.r.: Hans Peters, Niels Wolfraad en Jos Janssen schreven en ontwierpen 'Vijfhonderd generaties Cuijkse mensen'. Het boek verschijnt in november.
V.l.n.r.: Hans Peters, Niels Wolfraad en Jos Janssen schreven en ontwierpen 'Vijfhonderd generaties Cuijkse mensen'. Het boek verschijnt in november. Foto: Martijn Schwillens

'Boek vol verhalen van en over echte Cuijkenaren'

Human Interest 1.546 keer gelezen

CUIJK | Begin november verschijnt 'Vijfhonderd generaties Cuijkse mensen'. Het boek, een coproductie van Jos Janssen en Hans Peters, bundelt 15.000 jaar 'Kuukse' geschiedenis in 172 bladzijdes. "Het boek is een aanvulling op de digitale Canon van Cuijk, die wijlen burgemeester Leo Schoots kreeg aangeboden bij zijn afscheid in 2010. Het is geen klassieke canon geworden, maar juist een boek vol verhalen van en over echte Cuijkenaren", vertelt Janssen.

Door Martijn Schwillens

"Als je nagaat dat dit gebied 15.000 jaar geleden voor het eerst werd bewoond en mensen doorgaans rond hun dertigste kinderen krijgen, kun je stellen dat we inmiddels toe zijn aan de 500ste generatie Kuukse Minse", verduidelijkt Peters. "Het boek is een romantische canon over onze eigen bevolking: Wie zijn zij en wat hebben ze gedaan of doen ze tegenwoordig?" Janssen vult aan: "Dit boek geeft een podium aan mensen die anders nooit bekend geworden zouden zijn, maar die ieder op hun eigen manier waarde geven aan een bepaald voorwerp, ambacht of gebeurtenis."

Immateriele historie
Het boek kent geen droge feiten, maar biedt een bloemrijke uiteenzetting van de verschillende onderwerpen die een beeld schetsen van de afgelopen eeuwen. Van de jagers en verzamelaars tot de Romeinse tijd, Tweede Wereldoorlog en typische Cuijkse feesten, zoals de viering van 2000 jaar Cuijk en de Kuukse Elfkroegetocht. Peters: "We willen de immateriële historie van Cuijk vertellen en koppelen in het boek heden en verleden met elkaar. De Romeinse geschiedenis kun je vertellen door een optelsom te geven van de archeologische vondsten die zijn gedaan, maar wij hebben juist de werkgroep archeologie aan het woord gelaten die de verhalen erachter kent."

Heden en verleden
Janssen: "In Haps zijn sporen teruggevonden uit de IJzertijd (3000 v Christus). We hebben Hugo Bens en Thijs Moonen geïnterviewd over hoe het boerenwerk nu is en wat hun toekomstperspectief is?"
Peters zegt tot slot: "De Tweede Wereldoorlog is ook zo'n mooi voorbeeld. In ons boek hebben we het niet over de inval of de bevrijding, maar juist over hoe het dagelijkse leven was in Cuijk tussen mei 1940 en mei 1945."

Speelse vormgeving
Het boek 'Vijfhonderd generaties Cuijkse mensen' is rijk aan foto's en kent veel illustraties. De 'speelse' vormgeving komt voor rekening van de pas 21-jarige Niels Wolfraad. "Ik heb als opdracht gekregen er een modern boek van te maken, dat ook mijn generatie aanmoedigt om dit boek erbij te pakken om te lezen over hun eigen geschiedenis", zegt hij.
Het boek (hardcover) verschijnt begin november en is tot 1 november voor 15,00 euro te bestellen per e-mail: canonvancuijk@gmail.com

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant