Archieffoto.
Archieffoto. Foto: Aileen van Tilburg
COLUMN

Wat vast staat: Peter de Koning is een enorme draaikont

Column 771 keer gelezen

Het was zo klaar als een klontje: burgemeester Peter de Koning zou per september Gennep gaan verlaten. Aan alle geruchten, verzinsels, kromme redeneringen en roddels heb ik niks. Het gaat er om wat de persoon in kwestie zelf ervan zegt. En die zei op 2 juli: "Het is onvermijdelijk geworden dat ik na de zomer, in september, dit mooie ambt zal moeten neerleggen."

Iedereen was stomverbaasd. Voor zover mij bekend was hij niet dronken. En van een ernstige ziekte was ook geen sprake. Nee, hij had het even later over 'een verandering in het bestuurlijk klimaat'. En dan weet je genoeg: gezeik met de wethouders.

Twee maanden heb ik zitten wachten op spannende verhalen over een Genneps stadhuis op stelten. Het bleef merkwaardig stil. Kleine geruststelling: Peter de Koning heeft niet met zijn handen aan vrouwen of jongetjes gezeten. En ook niks uit de gemeentelijke kas gejat.

Maar wat dan wel? Het schijnt dat de wethouders Rob Peperzak en Janine van Hulsteijn wat feller van zich afbijten dan hun voorgangers. De Koning besloot dus net voor hij naar de camping vertrok dat hij maar beter kon opstappen. Hij is ook al 65, mooi moment om het rustiger aan te gaan doen en Gennep in zijn sop gaar te laten koken. Nog wel even een goede afkoopregeling in elkaar knutselen. Ik heb zo'n vermoeden dat hij deze zomer daarover eens in gesprek is gegaan met een advocaat. En advocaten weten één ding heel zeker: nooit zomaar toegeven.

Oei, dacht De Koning, misschien toch een beetje overhaastig verteld dat ik uit vrije wil zou gaan opstappen. Conform het advies van zijn advocaat – zo bedenk ik dus maar even – doet hij alsof er niets is gebeurd. Nee, hij wil helemaal niet weg, vertelt hij nu aan iedereen die het maar (stomverbaasd) wil horen. Of dat eigenlijk ook weer niet. Want hij wil niet vertellen of hij nou wel of niet een ontslagbrief naar de gouverneur in Maastricht heeft gestuurd. Vraag me niet of De Koning een goede burgemeester is. Daar kan ik niet over oordelen. Net zo min weet ik of hij of de wethouders schuld hebben aan deze bestuurlijke chaos in het Noord-Limburgse stadje.

Wat ik wel weet: Peter de Koning is, al dan niet aangespoord door zijn advocaat, een enorme draaikont.

Koos

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant