Archieffoto.
Archieffoto. Foto: Aileen van Tilburg
COLUMN

Oeffeltse boer zoekt vrouw: 'I kiss you te pletter'

Column 1.713 keer gelezen

Het nationaal bewustzijn van Oeffelt heeft weer een formidabele opkikker gekregen. Er is een nieuwe beroemdheid aan de lijst van illustere dorpsgenoten toegevoegd: boer Geert.

De aanleiding strekt niet helemaal tot eer van de Oeffeltenaren, maar daar hebben ze in hun trots nu even lak aan. Geert zet Oeffelt weer even in de schijnwerpers omdat hij als boer op zoek is naar een vrouw. En dan weet je het wel, dan komt ideale, kwetterende schoondochter Yvonne naar de boerderij en prijst hem aan bij de vrouwen – Geert is hetero, zo wordt beweerd – die nog op zoek zijn naar een viriele boer met veel varkens en koeien.

Wat ik niet zo fijn vind aan dit bericht dat Oeffelt met zijn sterke gemeenschapszin niet in staat is gebleken om zelf Geert aan een vrouw te helpen. Is Geert zo kieskeurig? Of worden de Oeffeltse vrijgezelle dames liever non dan aan de haal te gaan met Geert? Dat terzijde, Oeffelt staat alweer op de kaart. Geert volgt in een illuster rijtje. Joannes Gijssen was er eentje van. Die werd bisschop, ging tekeer tegen homo's en abortus en kon met zijn gezalfde handen niet afblijven van kleine jongens. Niet iets om trots op te zijn. Maar ja, eendachtig de gedachte 'liever dat ze slecht over je praten dan helemaal niet' blijft Oeffelt toch vertellen dat het een bisschop heeft voortgebracht.

Stukken beter was het met Theo Diepenbrock, een gevierd artiest die met een Nederlandstalig lied al de Top Veertig beheerste toen Doe Maar nog moest worden uitgevonden. Na eerdere hits stond hij in 1978 tien weken lang in de hitlijst met "When we are together, I kiss you te pletter". Was het niet zijn stem, dan kwam het door zijn edele dichtkunst dat hij 's lands harten veroverde. En dan natuurlijk Twan Poels, begenadigd knecht in de wielerploeg van Peter Post en tegenwoordig mede-organisator van Daags na de Tour. Kortom, Oeffelt is hofleverancier van BN-ers. En dan laat ik grootheden als Jos Kuijpers, Jan Fransen, Dominique Maassen en Willy Hendriks nog maar even buiten beschouwing.

Oeffelt swingt vooruit in de vaart der volkeren, voor kijkers van buiten de dorpsgrenzen zullen de hemelbestormende teksten van boer Geert worden ondertiteld. Ik verheug me nu al op de finale, waarin boer Geert zijn mazzelkoningin zal toezingen: "When we are together, I kiss you te pletter". Ze is gewaarschuwd.

Koos

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant