'Stem Maasheggen!'
'Stem Maasheggen!' Foto: Leon Voskamp

INGEZONDEN BRIEF: 'Stem op de naam Maasheggen!'

Ingezonden 1.203 keer gelezen

In 2022 is het zover, dan gaan de gemeenten Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis samen verder. Een nieuwe, grote en daadkrachtige gemeente die zal bestaan uit 25 dorpen, dat is het idee. Deze dorpen worden in de nieuwe gemeente belangrijker en door een nieuwe gemeente komen er kansen voor meer eigenheid en samenwerking, aldus de huidige gemeenten.

Om ons als inwoners direct zoveel mogelijk te betrekken bij de nieuw te vormen gemeente, hebben we zoals u zult weten suggesties voor de naam van de nieuwe gemeente mogen indienen. Er zijn meer dan duizend suggesties ingestuurd en recent is door een naamgevingscommissie bekend gemaakt op welke drie hiervan binnenkort gestemd kan worden: gemeente Land van Cuijk, gemeente Maasheggen en gemeente Maasbroek.

U zult waarschijnlijk niet verbaasd zijn dat gemeente Land van Cuijk tussen de keuzemogelijkheden zit. Het is de naam die al maanden genoemd wordt als de naam die het toch wel zou worden. Het lijkt er bijna op dat de nieuwe plaatsnaamborden al klaar zijn. Toch vreemd dat hier precies de naam van één van die 25 dorpen in terugkomt, gelet op de ambitie alle 25 dorpen in de nieuwe gemeente meer kans te laten krijgen op eigenheid. Hoe kan de nieuwe gemeente rekenen op draagkracht van al haar inwoners als één van deze dorpen zijn naam aan die nieuwe gemeente verbindt? Zelfs als we de naam Land van Cuijk zien als regio die nu eenmaal deze naam draagt, is de naam niet passend voor de nieuwe gemeente. Immers, de gemeenten Grave en Mill en Sint Hubert horen ook bij deze regio, maar zullen niet aansluiten bij de nieuw te vormen gemeente.

Maar goed, gemeente Land van Cuijk heeft in beginsel toch net zoveel kans om uiteindelijk als winnaar uit de bus te komen als de andere twee namen, zou je denken. Niet helemaal. Ik kan niet anders dan concluderen dat ook aan de naamgevingscommissie benadrukt is de drie mogelijke namen zo te kiezen dat een naam anders dan gemeente Land van Cuijk onmogelijk de uitkomst kan zijn. Daar lijkt de commissie prima in geslaagd. Met het kiezen van gemeente Maasheggen en gemeente Maasbroek als andere keuzemogelijkheden wordt een tweestrijd gecreëerd tussen deze redelijk op elkaar lijkende namen. Het gevolg is dat beide namen het dus altijd af zullen leggen tegen gemeente Land van Cuijk, dat vanzelfsprekend op veel stemmen kan rekenen uit de huidige gemeente Cuijk.

Als inwoners van de gemeenten Boxmeer en Sint Anthonis mogen we dit niet zomaar laten gebeuren. We hebben twee alternatieven, maar als we niet willen dat de naam van de nieuwe gemeente Land van Cuijk wordt, zullen we samen één front moeten vormen en hier een duidelijke keuze tussen moeten maken. Een peiling leert dat gemeente Maasheggen op meer steun kan rekenen dan gemeente Maasbroek. De Maasheggen, een natuurgebied midden in de nieuw te vormen gemeente met een Unesco status. Een gebied om trots op te zijn.

Vanaf 27 september heeft u de keuze en we moeten erop vertrouwen dat de keuze van de meerderheid gerespecteerd zal worden. Ga stemmen, en laat u vooral niet leiden door de schijnbare vooringenomenheid. Laten we samen gaan voor een gemeente die er zal zijn voor de inwoners van alle 25 dorpen. Stem gemeente Maasheggen!

J. Peters

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant