Harm Douma, oud-streekarchivaris van het ‘Land van Cuijk’, heeft zich veertig jaar ingezet om deze naam kenbaar te maken en te behouden.
Harm Douma, oud-streekarchivaris van het ‘Land van Cuijk’, heeft zich veertig jaar ingezet om deze naam kenbaar te maken en te behouden.
INGEZONDEN

'Maar één serieuze optie voor naam nieuwe gemeente: Land van Cuijk'

Ingezonden 3.046 keer gelezen

De nieuwe naam voor Boxmeer, Cuijk en Sint Anthonis behoeft "aansluiting bij de historische geografie van het gebied" en "mag niet teveel lijken op een andere aardrijkskundige naam" zo stond onlangs in de krant vermeld. Dat laat, naar mijn mening maar één serieuze optie open: Land van Cuijk.

Sedert acht eeuwen de sterk ingeburgerde naamsaanduiding voor deze streek. Het onderstreept, zoals ook mijn man Harm Douma, oud-streekarchivaris van het Land van Cuijk, eerder aangaf de historisch gefundeerde eenheid, samen met de buurgemeenten Grave en Mill en Sint Hubert.
In de 12e eeuw werd de burcht van de Heren van Cuijk te Cuijk verwoest waarna zij zich vestigden op de plek waar later de stad Grave ontstond. Sindsdien is de naam Land van Cuijk onverminderd in gebruik gebleven.
Rijd je via de A73, komende vanuit de gemeente Heumen of komende vanuit de gemeente Venray, dan word je bij binnenkomst al begroet door een vrolijk bord met de duiding "Land van Cuijk" erop. Tal van organisaties, clubs en verenigingen dragen de naam en niemand hoeft te twisten of te zoeken naar welke streek dat verwijst. De aansluiting tussen heden en verleden is springlevend. De komende weken biedt de unieke kans deze naam in ere te houden en het de plaats te geven die het verdient.

Mw. A. Douma
Sint Anthonis

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant