De Schouwburg Cuijk wil zich de komende jaren doorontwikkelen tot 'cultuurcluster' voor de gemeente, met mogelijk de vestiging van de bibliotheek en een jongerencentrum.
De Schouwburg Cuijk wil zich de komende jaren doorontwikkelen tot 'cultuurcluster' voor de gemeente, met mogelijk de vestiging van de bibliotheek en een jongerencentrum. Foto: Martijn Schwillens

Schouwburg Cuijk krijgt eindelijk wat het al jaren verdient

Kunst en cultuur 1.670 keer gelezen

CUIJK | De gemeente Cuijk wil structureel 90.000 euro extra subsidie uittrekken voor de Schouwburg. Het Cuijkse theater moet zich de komende jaren doorontwikkelen tot hét cultuurhuis van de regio. "Dit bedrag is wat wij zeggen dat we nodig hebben en waarmee we het dus ook gaan doen", bezweert voorzitter Rob Hoffmann van de Schouwburg.

Met deze 90.000 euro extra is het totale subsidiebedrag voortaan negen ton. Dat is naar eigen zeggen nodig om het nieuwe strategische bedrijfsplan te kunnen uitvoeren. Hierin staat beschreven dat het theater 'de huiskamer van Cuijk' wil worden, een cultuurcluster met bijvoorbeeld een jongerencentrum, bibliotheek en/of poppodium en ruimere openingstijden. "Dus niet alleen open vanaf acht uur, wanneer er een voorstelling is", verduidelijkt directeur Sjoerd Meijer. Ook wordt om een eenmalige bijdrage van 50.000 euro gevraagd om een directeur aan te stellen die twee jaar lang de transitie moet begeleiden.

Alweer subsidie?
Goh, alweer meer geld voor de Schouwburg... De teneur na het bericht dat de Schouwburg andermaal kan rekenen op een duit uit het Cuijkse zakje, is ergens logisch. Maar onterecht. De Schouwburg krijgt met de extra subsidie immers eindelijk wat 't al jaren verdient: een budget dat nodig is voor een stadsvoorziening als de Schouwburg. Een theater dat al jaren met minimale middelen draait. Zo heeft de Schouwburg in tegenstelling tot theaters van vergelijkbare omvang elders in het land geen tweede zaal (voor kleine voorstellingen) en wordt gewerkt met 9 FTE, waar dat elders twaalf is. De begroting ligt bovendien tonnen lager dan in bijvoorbeeld Venray, Emmeloord en Bergen op Zoom, plaatsen met theaters met eenzelfde aantal zitplaatsen. "Wij realiseren dat ons om een forse investering wordt gevraagd in een tijd van financiële krapte, maar we zijn ervan overtuigd dat deze subsidie noodzakelijk is om de gewenste veranderingen te realiseren en de Schouwburg toekomstbestendig te maken", verdedigt wethouder Joost Hendriks (CDA) de keuze van het college. Daarbij weet Hendriks dat de jaarlijkse lasten van 900.000 euro voor de Schouwburg vanaf 2022 niet alleen door Cuijk (25.000 inwoners), maar door 70.000 inwoners (fusiegemeente) worden gedragen. Negen ton is dan ineens een normaal subsidiebedrag voor een stedelijke voorziening als een theater in een gemeente met dat inwonersaantal. "Bij dit voorstel zinspelen we niet op de fusie, maar hebben we gekeken naar wat nu en voor de toekomst het beste voor Cuijk is", stelt Hendriks.
Het laatste woord is in november aan de gemeenteraad.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant