Mariëlle van Zuilen van D66.
Mariëlle van Zuilen van D66. Foto: D66 Cuijk
ingezonden

'Gemeente Cuijk: een betrouwbare partij voor ondernemers?'

Ingezonden 864 keer gelezen

In de raadsvergadering van de gemeente Cuijk van vorige week maandag werd het voorstel tot wijziging van het bestemmingsplan van de oude boerderij De Bungelaar in Beers behandeld. In deze boerderij is kleinschalige horeca gepland. Bovendien biedt ze ruimte aan een paar maatschappelijke organisaties en een natuurpoort.

Vanuit inwoners van Beers en andere belangenorganisaties zijn geen bezwaren gekomen tegen het plan. Prachtig, zo zie je het als politiek graag. Geen bezwaren betekent in de praktijk eigenlijk altijd dat een plan ongewijzigd wordt vastgesteld.

Maar tot ieders verbazing vonden de coalitiepartijen ABC en Liberaal Land van Cuijk het nodig om op het laatste moment nog het bestemmingsplan van de oude boerderij de Bungelaar in Beers te wijzigen. ABC besloot zelfs nog helemaal tegen het door haar gewijzigde voorstel te stemmen, tot verrassing en ongenoegen van coalitiegenoten Liberaal Land van Cuijk en CDA. Waarom? In wiens belang is dit stemgedrag, als er vanuit burgers en ondernemers geen bezwaren tegen het bestemmingsplan zijn gekomen?

De wethouder van Liberaal Land van Cuijk staat hiermee in zijn hemd. Ondernemers, maar ook particulieren kunnen er niet meer op vertrouwen dat wanneer er geen bezwaren worden ingediend de wethouder een plan ook ongeschonden krijgt vastgesteld. Zelfs niet bij zijn eigen partij. Dit verzwakt zijn positie. En erger nog: het verzwakt de kansen van onze gemeente bij ondernemers. Bij nieuwe ontwikkelingen die in algemeen belang van ons allen zijn. Dit vinden wij als D66 nog het meest kwalijk.

ABC en Liberaal Land van Cuijk noemen in hun coalitieakkoord recreatie en toerisme als een van de pijlers voor onze economie, ze schrijven dat deze sector van impulsen moet worden voorzien. De coalitie wil goede vestigingsfactoren creëren en waar mogelijk ruimte bieden in regelgeving, zoals het flexibiliseren van bestemmingsplannen. Dit laatste staat er letterlijk.

Waarom in dit geval dan niet? Het roept bij D66 in ieder geval het gevoel op dat er andere belangen dan het algemeen belang hierbij een rol hebben gespeeld. En dit in een tijd dat de integriteit en betrouwbaarheid van de politiek al zo ter discussie staat. D66 hoopt van harte dat de betrokken ondernemers zich hierdoor niet laten weerhouden en dat Beers, en de rest van de gemeente Cuijk, op de Bungelaar een mooi plekje krijgt om aan het water te genieten van een hapje en een drankje.

Mariëlle van Zuilen
Fractievoorzitter D66 gemeente Cuijk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant