Archieffoto.
Archieffoto. Foto: Aileen van Tilburg

COLUMN: 'Ambtenaar die meer wil verdienen, belt even met Grave'

Column 444 keer gelezen

Het schip gaat zinken. Als de sodemieter spring je eraf en zwem je naar een passerend, veel groter en betrouwbaar vaartuig. Dat is zo ongeveer de situatie van de ambtenaren in Mill en Grave. Jarenlang dachten ze veilig te zitten op de boot met de naam CGM, ofwel ambtelijke samenwerking Cuijk-Grave-Mill. Maar nou steekt Cuijk met zijn hele hebben over naar een spiksplinternieuwe jacht, samen met Boxmeer en Sint Anthonis.

Je moet wel gek zijn om als ambtenaar op dat kleine, wrakke bootje te blijven bibberen als je ook voor die nieuwe gemeente mag kiezen. Dat beginnen ze in Mill en Grave ook in de gaten te krijgen, dus daar vragen ze zich hardop af of ze straks nog wel ambtenaren overhouden. Maar wethouder Anja Henisch trok fier haar kapiteinspet strakker over d'r koppie en zei dat ze daar toch wel even over wil praten met haar matrozen die angstig vechten om de reddingsvesten.
Toch even een advies aan de bibberende ambtenaren van Mill en Grave. Denk even na. Als je werkgever zegt dat hij eens met jou wil praten omdat die wil dat je blijft, dan weet je dat er wat te halen valt. Kom op, even goed nadenken, jij hebt ook dure, opgroeiende kinderen, een hypotheek die betaald moet worden. Een schaaltje erbij is altijd welkom, nietwaar? Ik zou het wel weten, praat met mevrouw Henisch en hoor hoeveel ze extra wil bieden.
Heus, totdat deze sloepjes echt gaan zinken, houd je het nog wel droog. Zolang gaat het niet duren voordat ook Mill en Grave de overstap wagen naar de nieuwe gemeente die zo goed als zeker Land van Cuijk gaat heten. Welnu, dan ligt er voor jou een mooie afkoopregeling klaar, of vervroegd pensioen. Wie maakt je nog wat?
En dan misschien nog eens op de ouwe dag een mooi, nieuw huisje laten bouwen?
Maar doe je dat in Mill of Grave, dan ben je alweer een flink stuk van je ontvangen loonsverhoging kwijt. Mill bijvoorbeeld staat in de landelijke top-tien van hoogste vergunningskosten voor nieuwbouw, zo las ik pas in de krant van Wakker Nederland. Grave en Sint Anthonis zijn trouwens ook duur. Cuijk is veel goedkoper en in de grootste gemeente, Boxmeer, betaal je een-derde (€ 2.746,-) van Mill (€7.685,-) voor een vergunning voor een nieuwbouw van € 170.000,-.

Dus toch maar van dat zinkende schip afspringen?

Koos.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant