De bijeenkomst van de Graafse oppositiepartijen in Gassel werd woensdagavond druk bezocht.
De bijeenkomst van de Graafse oppositiepartijen in Gassel werd woensdagavond druk bezocht.

Graafse oppositie eist referendum over herindeling met Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis

Politiek 447 keer gelezen

GASSEL | De oppositie in de gemeente Grave wil een referendum waarin de burgers zich kunnen uitspreken over een herindeling met Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis, die per 2022 één gemeente gaan vormen. De derde variant, een samengaan van Grave met Cuijk en Mill en Sint Hubert, noemen zij een gepasseerd station. "Een zelfstandig Grave is onhoudbaar", stelt fractieleider Jacques van Geest van VPG.

Door Martijn Schwillens

De oppositiepartijen VPG, D66 en Liberaal LvC hielden woensdagavond in De Viersprong in Gassel een politieke bijeenkomst, waarin zo'n 165 aanwezigen zich lieten bijpraten over de ontwikkelingen binnen de Graafse gemeenteraad. Die is inmiddels bezig met een loopgravenoorlog, die volgens de oppositie enkel beslecht kan worden met een stem van het volk. "Na tien jaar falend beleid zijn de gemeentelijke financiën enorm onder druk komen te staan. Burgers en ondernemers moeten straks opdraaien voor de tekorten, terwijl de voorzieningen achteruit zullen hollen", voorspelt Van Geest.

'Inwoners moeten stem krijgen'
Door vrijwel unaniem hun hand op te steken vóór een fusie, gaven de aanwezigen in Gassel een eerste signaal af richting het Graafse gemeentebestuur. "Inwoners moeten een stem krijgen", vindt raadslid Marion Wierda van D66. Ze wil daarom bij de extra raadsvergadering op 29 oktober, als tegelijkertijd de raden in Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis naar alle waarschijnlijkheid instemmen met een herindeling, een motie indienen die het Graafse college van B en W dwingt om een referendum uit te schrijven over een fusie met drie gemeenten. "We bevinden ons in een cruciale fase. Investeren we in het verleden of haken we aan bij toekomstige ontwikkelingen?", vraagt Hennie Bongers (Liberaal LvC) zich af. Hij schaarde zich, net als VPG en Keerpunt 2010, achter het idee van D66 om 29 oktober te pleiten voor een referendum. "We roepen bewoners op om die dag te komen inspreken en hun gevoelens kenbaar te maken. Als het die avond enorm druk is, geven we daarmee een sterk signaal af aan de coalitie."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant