Archieffoto.
Archieffoto. Foto: Aileen van Tilburg

COLUMN: 'Sint Tunnisse rijke stinkerds en Gennepse arme sloebers'

Column 489 keer gelezen

Toen ik vanuit de lagere school een vriendje van "over het spoor" mee naar huis bracht om te spelen, werd die nog net niet weggestuurd. Maar dat die van de andere kant van het dorp toch van een andere soort waren, werd me wel duidelijk gemaakt.

Helemaal verdwenen is dat idee niet. Dit gaat niet over asielzoekers, nee, over het stempel dat de autochtoon met zich meedraagt. Geboren worden in de goede buurt.
Nu we langzaamaan beginnen te wennen aan het idee van een veel grotere gemeente, wordt het ook tijd om ons maar eens te herbezinnen op de positie van wijken en dorpen. Ik heb al vernomen dat St. Anthonis het Wassenaar van het Land van Cuijk gaat worden. Goed plan. Laten we het beestje maar bij de naam noemen. Altijd al gedacht dat in St. Anthonis de welgestelden woonden. Opgegroeid met dat idee, vond ik het – met het oog op de algehele heroriëntatie in het Land van Cuijk – raadzaam om er eens wat cijfers bij te pakken. Vooroordelen zijn lekker op een verjaardagsfeestje, maar als we wat buiten de deur gaan roepen, moeten we wel met onderbouwing voor de dag komen.

Welnu, ik heb het opgezocht. Niet verbaasd, maar gerustgesteld leerden cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek me dat we het altijd bij het rechte eind hebben gehad. Het gemiddeld inkomen in de gemeente St. Anthonis is het hoogst van de regio. En als we dan de armoezaaiers uit Wanroij, Landhorst, Stevensbeek en ommelanden ook nog even wegstrepen, dan springt het dorp St. Anthonis er helemaal uit.

Bij deze: St. Anthonis is officieel het Wassenaar van het Land van Cuijk. Is hun gemiddeld inkomen al het hoogst, de gemiddelde WOZ-waarde van de woningen is ook de hoogste van de regio. De (huidige) gemeenten Boxmeer en Mill zijn goede tweede en derde.
Grave staat zowel wat betreft gemiddeld inkomen als huizenprijs op de vierde plaats en industriedorp Cuijk sluit de rij.
Al met al vult het elkaar straks in de nieuwe gemeente lekker aan.

Soms hoor je dat Gennep zich ook zou moeten aansluiten. Welnee, die Maas hebben we niet voor niks gegraven. Want daar wonen de arme sloebers (10% minder inkomen dan in St. Anthonis). En in Bergen is het inkomen gemiddeld nog lager.

De Maas is de spoorlijn van toen.

Koos.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant