Archieffoto.
Archieffoto. Foto: Aileen van Tilburg

COLUMN: 'Uitslag is de ultieme wraak van tien dorpen op Boxmeer'

Column 2.906 keer gelezen

De stembus is gesloten. Maar we moeten nog wachten tot vrijdag 17.30 uur wanneer in het gemeentehuis van Boxmeer de uitslag bekend wordt gemaakt van de verkiezing van de naam voor de nieuwe gemeente St. Anthonis-Boxmeer-Cuijk.

Dus is het nu tijd voor het publiceren van de exit-polls en een analyse van de uitslag.
Welnu, het is inderdaad Land van Cuijk (64% van de stemmen) geworden. Omdat velen niet weten wat de tweede betekenis van broek (laaggelegen gebied) is, kreeg Maasbroek slechts van 9% de voorkeur. Met 27% scoorde Maasheggen aanzienlijk beter. Maar wat bleek? Maasheggen was ook de naam van de gevangenis in Overloon. En het is geen lekkere binnenkomer als je straks aan je nietsvermoedende maar toch al argwanende aanstaande schoonouders vertelt dat je in Maasheggen woont.

Het percentage stemmers op Maasheggen pakte lager uit dan gedacht. Een rol speelt dat de meerderheid der dorpen niks te maken heeft met die Maasheggen. Maar zelfs in de Maasheggen-dorpen Oeffelt, Beugen, Sambeek, Vortum-Mullem, Groeningen, Vierlingsbeek en Maashees was het aantal Maasheggen-stemmers lager dan je zou mogen verwachten. Van enige trots op dit Unesco-gebied is daar zeker wel sprake. Dat gevoel zou het kunnen winnen van het gegeven dat al eeuwenlang dit gebied wordt aangeduid als Land van Cuijk. En ieder weet dat Mill en Grave, die immers ook in het aloude Land van Cuijk liggen, spoedig zullen aansluiten. Dat ze nu niet mee mochten stemmen, is een zuivere kwestie van eigen schuld, dikke bult.

Nee, uit psychologisch onderzoek blijkt dat de drijfveer voor de Maasheggen-bewoners om toch voor het Land van Cuijk te kiezen, wat recenter in de geschiedenis ligt. Menig Boxmerenaar jammerde de afgelopen maanden dat hij/zij er niet aan moest denken om in de gemeente Land van Cuijk te wonen. Ze gingen er daarbij simpel aan voorbij dat de bewoners van de tien andere dorpen van deze gemeente de naam Boxmeer hebben moeten tolereren. En nou moeten we ineens zielig gaan doen omdat de Boxmerenaren in hun trots worden gekrenkt?
Bij elke andere naam, vraagt een buitenstaander waar dat ligt. Antwoord: in het Land van Cuijk. Oh, zeg de vragensteller dan, zeg dat dan meteen. Dat de tien kerkdorpen van de huidige gemeente Boxmeer voor Land van Cuijk kozen, is niets meer dan de ultieme wraak op Boxmeer, wiens naam ze al die jaren hebben moeten dulden.

Koos.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant